Viktigt budskap. Emma Lillvik från stiftelsen Friends betonade att oavsett om man kommunicerar på nätet eller ansikte mot ansikte så handlar det om sociala relationer .
Viktigt budskap. Emma Lillvik från stiftelsen Friends betonade att oavsett om man kommunicerar på nätet eller ansikte mot ansikte så handlar det om sociala relationer .

Friends: Vuxna måste jobba mot nätmobbning

Nätmobbning och mobbning ansikte mot ansikte är samma sak. Det handlar om sociala relationer och där måste vuxna lära unga vad som gäller. Det var budskapet när stiftelsen Friends föreläste i Nöjeshallen.

ANNONS
|

Drygt 70 personer tog del av föreläsningen "Schysst på nätet" som baseras på ett projekt med samma namn som den ideella stiftelsen Friends höll i Nöjeshallen i onsdags kväll.

Flera olika aspekter togs upp av nätmobbningen och hur vuxnas syn på nätet skiljer sig från ungas. Emma Lillvik på Friends höll i föreläsningen och betonade att om de i Nöjeshallen bara skulle komma ihåg en sak från kvällen så ska det vara:

- Det är inte ett teknikproblem att det förekommer kränkningar på nätet. Det handlar om sociala relationer.

Hon konstaterade också att unga överlag är bättre på nätet än vuxna och att vuxna överlag är bättre på sociala relationer än unga och att vuxna därför har en skyldighet att hjälpa barnen.

ANNONS

- Vi har mycket att ge om vi vågar ta diskussionerna om sociala relationer, sa hon.

Ett problem i dag är att barn och unga har en helt annan syn på om något händer på nätet jämfört med i skolan.

En undersökning visar att av elever i årskurs 3-6 så skulle 87 procent vända sig till en vuxen om det råkade ut för något i skolan, men om det skett på nätet skulle bara 32 procent tala om det för en vuxen.

- Det är vuxnas ansvar att driva det förebyggande arbetet mot kränkningar, sa Emma Lillvik.

Linda Stjerntröm var en av dem som var på plats för att lära sig mer om nätmobbning. Hon jobbar som lärare och märker av att nätmobbningen är ett problem.

- Det förekommer mycket och det leder till konflikter som också visar sig i skolan, säger hon.

Varbergs Sparbank stod för arrangemanget som var gratis och öppet för alla.

Friends är en icke-vinstdrivande organisation som jobbar för att stoppa mobbning. Friends utbildar och stödjer skolor, förskolor och idrottsföreningar i hela landet.


Stiftelsen är icke-vinstdrivande finansieras genom stöd från företag, stiftelser och privatpersoner samt via arvoden för de utbildningar som genomförs.

ANNONS