Fredrik Danielsson valde den långa vägen

Det är rätt sällsynt att gå den långa vägen och nå toppen. Fredrik Danielsson började som lillputte i Bois. Om några veckor debuterar han som assisterande tränare i Allsvenskan.

ANNONS

Det är smått en otrolig resa som Danielsson har fått uppleva. Från en ganska anonym tillvaro som spelare till en deltidsarbetande hjälptränare som säljer skruv och bräder på ett stort byggvaruhus längs 153:an. De delade sysslorna är han ensam om i Allsvenskan.

Att han började spela i Bois var inga tillfälligheter. Storebror Patrik Danielsson, känd som PD, spelade redan. Så det var inte särskilt märkligt att Fredrik hängde på. Pappa Hans Danielsson var en av ledarna som utvecklade ett profilfyllt lag med 74:orna som innehöll många spelare som nästan alltid gjorde större väsen av sig än Fredrik.

Bois miniputtar hade ett pris till den spelare som gjorde 50 mål under en säsong. Bois hade tre som uppnådde den nivån.

ANNONS

Pierre Åkesson var en av lagkamraterna som hängde ihop länge.

Hur var Fredrik på plan?

– Högerback, nummer 2 på ryggen. Han var en pådrivare, men gick det inte som han ville fick han något mörkt i ögonen.

Laget vann mycket och spetsades i tonåren med ett år yngre Henrik Dahl och Christer Andréasson.

Men det var Fredrik Danielsson som var den trogna lagspelaren som följde med in i A-laget. Men han tröttnade och la ned den aktiva fotbollskarriären som 26-åring.

– Jag var den som höll längst ut Bois av 74:orna. Men jag slutade relativt tidigt, när jag var 26. Motivationen började försvinna. Jag fick familj. Jag har inte spelat en enda fotbollsmatch sedan dess.

Förre lagkamraten Jonas Lejeviken jobbar numera för Bois efter åren på bion. Andreas Andersson är ungdomsledare. Tommy Totevski har bott i USA i många år. Björn Lundh är på Kvantum.

Fredrik Danielsson:

– Jag var så inställd på att sluta. Jag var slut mentalt som spelare. Jag höll upp och var inte med på något håll sedan jag gick in som ungdomsledare omkring 2005.

Bois började att jobba in policyn att föräldrar inte skulle vara ledare till sina egna barn. Men nu är sonen Hampus Danielsson en i Bois allsvenska trupp.

ANNONS

Hur var du som spelare?

– Jag var ingen talang, mer som en träningsprodukt. Jag fick slita och jobba.

Det som sticker ut i Fredrik Danielssons karriär i siffror är ”ettan”. Ett gjort mål på 214 A-lagsmatcher.

Hur gick målet till?

– Ingen aning faktiskt, men jag kan tänka mig att det hände på Getteröns flygfält. En boll fångades väl upp i vinden och flög in. Nej, jag minns inte mot vem eller så.

Han såg utvecklingsmöjligheten att bli ledare för ungdomarna. Med sitt lugn och trygga personlighet blev han ledare för ungdomslagen upp till U19.

Plötsligt kom chansen att hänga med på resan med Joakim Persson när anlände inför säsongen 2017. Men dubbeljobbet fortsätter, från byggvaruhuset till träningsplanen.

– Det är långa dagar, men ibland måste man ta den hårda vägen. Jag såg möjligheter att få jobba i den här miljön. Att få jobba med det här på hemmaplan, då kan man inte tacka nej.

Det är andra året som anställd på halvtid.

– Halvtid och halvtid. Kalla det vad du vill. Det blir ju mer.

Det är lite olika personligheter, du och Jocke.

– Från min sida funkar det väldigt bra.

ANNONS

Vem pratar mest?

– Det vet du.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS