Freddy Jensen tycker det är konstigt att förundersökningen lagts ner utan någon utredning om vad som kan ha hänt.
Freddy Jensen tycker det är konstigt att förundersökningen lagts ner utan någon utredning om vad som kan ha hänt. Bild: Carin Rudehill

Freddy Jensens oro efter öppna personuppgifter

För andra året i rad har Freddy Jensens föräldrar fått brev med känsliga uppgifter rakt ner i brevlådan, utan kuvert. Avsändaren Varbergs kommun svär sig dock fri och säger sig ha bevis för att man har agerat korrekt.

ANNONS
|

Freddy Jensen, 58, är före detta ledamot i kommunfullmäktige i Varberg. 2014 lämnade han Kungsäter för Köping där han fick jobb som regionchef på Euromaster, men har sedan dess flyttat nedåt hemtrakterna igen och bor nu strax utanför Kinna. Föräldrarna bor kvar i Kungsäter.

Nu är han upprörd. Hans far har ett trygghetslarm. För att beräkna avgiftens storlek skickar Varbergs kommun ut en blankett man ska fylla i. I utskicket finns känsliga uppgifter i form av exempelvis personnummer på alla i hushållet, inkomstuppgifter och ägande av fastigheter. Uppgifter som landat i föräldrarnas låda - utan omslutande kuvert.

– Det märkliga är att det har hänt två år i rad. Mamma var i upplösningstillstånd när hon ringde och berättade, säger Freddy Jensen.

ANNONS

Han bestämde sig för att polisanmäla händelsen.

– Jag tänkte först att det är ett brott mot dataskyddslagen och GDPR, men polisen som tog emot anmälan ville att det skulle anmälas som tjänstefel, säger Freddy Jensen.

Men ganska snart kom ett brev från Åklagarmyndigheten i Halmstad - förundersökning inleds ej.

Vad tycker du om det?

– Man hör ju på nyheterna och läser i tidningar stup i kvarten om hur äldre luras. Deras identiteter blir kapade. Lurendrejare ringer till äldre för att få inkomstuppgifter. Här behöver de för fasen inte ens ringa. Den hanteringen, vad jag tycker om den, behöver jag nog inte ens säga.

Karin Johansson är omsorgshandläggare på Varbergs kommun och är säker på att hon inte har gjort något fel. Fotobevis för detta ska dessutom vara på väg till de berörda.

– Jag har forskat vidare i ärendet, vilket jag tycker att personen i fråga kunde ha gjort innan han började hota med polisanmälan. Posten som hämtas här går vidare till Landvetter där den frankeras. Alla brev fotograferas och man har kunnat få fram det här brevet. Det har inte skickats utan kuvert härifrån. VTD som sedan delar ut posten har också delat ut det med kuvert.

ANNONS

Kan det ha hänt något från frankeringsmaskinen till brevlådan?

– Det kan inte jag uttala mig om. De kanske ska kolla runt i grannskapet om vad som händer där, om någon annan har öppnat och lagt tillbaka det.

Freddy Jensen mildrar tonen något när han får veta att bevis är på väg till föräldrarna.

– Men någonstans har det fallerat, säger han och ger inte mycket för att någon skulle ha öppnat föräldrarnas post när den landat i brevlådan.

– I så fall har det hänt två år i rad.

Freddy Jensen vill gärna skicka med en uppmaning till läsarna.

– Håll koll på att personuppgifter skickas ut på ett korrekt sätt, avslutar han.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS