Frank har byggt en egen golfbana hemma på tomten

När pandemin drog igång blev Frank Johansson rastlös. Rätt som det var hade han byggt en golfbana på sin tomt.
– Jag hade tänkt att röja lite men det blev en anings mer, säger han.

ANNONS

Golfbanan är inte lång men det är tydligt att det ligger många timmars arbete bakom. Fastigheten som han äger ligger i Tångaberg och är till en tredjedel oröjd. Bredvid en exemplariskt skött gräsmatta och välansade rabatter ligger snårskogen.

När covid började härja på våren 2020 isolerade sig Frank och hans särbo sig allt mer från omvärlden.

– Det kändes viktigt, inte minst när man är till åren kommen, säger Frank.

Hallonsnår och björnbärsbuskar

Efter hand blev det långtråkigt att sitta still hemma. En dag började han fundera på om det inte var dags att ta itu med det oröjda området bakom huset.

ANNONS

– Jag ville snygga upp lite och började röja. Det var mycket att ta itu med hallonsnår och björnbärsbuskar. Jag vet inte hur många säckar som jag har kört till tippen men många är det. Det tog tid men jag såg ju att det blev fint.

Allt som röjdes bort behövde kompenseras med jord. Frank tror att han har kört bortåt hundra säckar jord som han har spridit ut i slänten bakom huset. Efteråt var marken jämn och fin och idén om att bygga en egen golfbana började spira.

– Detta blir ju fint, tänkte jag, detta kan bli en golfbana. Ja, golfbana och golfbana, en rolig grej är det i alla fall men kanske mer en minigolfbana än en riktig, säger han.

Frank åkte iväg och köpte jord och gräsmatta på rulle. Idag slingrar sig en korthålsbana på sju hål genom skogen. Den är till för Frank och hans vänner och kanske är det så att den imponerar mer som projekt än som träningsbana.

– Vi har spelat på den med några vänner och de tycker att det är en rolig idé. Det är inte alla som har en golfbana hemma på tomten.

Behöver inte plikta

För att kunna spela på ett vettigt sätt har han satt upp egna regler. Hamnar man utanför den smala gräsgreenen får man droppa bollen utan pliktslag.

ANNONS

Han har månat om att varje hål ska vara autentiskt med riktiga flaggor.

– Tyvärr fanns det bara vimplar med siffran ett på men jag har satt ut träpluggar med siffrorna på, säger Frank och slår några slag upp på banan för att visa hur den vindlar runt i sluttningen.

När han väl kom igång med byggandet blev det lite som en terapi för honom.

– Det första hålet är mitt favorithål. Det är väldigt vackert, säger Frank Johansson.

ANNONS