Framtidens e-sportstjärnor fostras i Varberg

LBS Kreativa gymnasium har sedan några år tillbaka en specialinriktning mot e-sport. Den är högskoleförberedande och öppnar för andra karriärmöjligheter.

ANNONS
LocationVarberg||

Det är träningsdags för klassen som går årskurs 2 på e-sportinriktningen på LBS Kreativa Gymnasium. Ett tiotal elever sitter samlade med uppfällda laptops runt coachen Henric Öhlund, 20.

Innan spelträningen ägnas första halvan av passet åt en mer teoretisk uppgift.

– Alla planerar, genomför och utvärderar ett eget träningsprogram som man ska följa. Sedan mäter man sin utveckling, säger Henric Öhlund.

Det finns specifika saker att träna på och utveckla.

– Om du exempelvis behöver bli bättre på prickskytte så finns det banor i spelet som är bra lämpade och då planerar man in att man tränar på det några gånger i veckan.

ANNONS

E-sport är en inriktning på det estetiska programmet. Utbildningen är högskoleförberedande och det finns inte enbart möjligheter att satsa på att bli professionell. Eleverna får även kunskaper i hur man jobbar exempelvis med event och att arrangera stora turneringar.

– Sedan lär man sig en hel del om planering och analys, och allt är väldigt strukturerat, säger Henric Öhlund.

Integrerat med andra ämnen

Träningspassen hålls två gånger i veckan. I övrigt läser eleverna vanliga ämnen. Kunskaperna från spelandet och från den övriga utbildningen går på flera sätt hand i hand.

– Vi får lära oss mycket om hälsa och fysik på idrotten och det måste man om man ska bli bra på e-sport. Det hjälper oss att bli bättre om vi har bra fysisk träning, sömn och kost, säger Hannes Ockell, 17, som är en av eleverna.

Hannes fortsätter:

– När vi spelar måste man tänka snabbt och göra kloka val. Man tar upp information snabbare och då har det blivit lättare att göra det även på lektionerna, när man spetsat hjärnan.

Coachen Henric Öhlund har rutin från spel på elitnivå, både nationellt och internationellt. Han är främst expert på CS:GO, ett spel där ett lag spelar terrorister och det andra anti-terrorister. Sedan är målet att antingen plantera en bomb eller rädda gisslan, beroende på i vilket lag man spelar. Det är ett av de mest populära spelen i e-sportvärlden.

ANNONS

För ett par år sedan slutade han spela professionellt och numera håller han genomgångar om principer i olika spel och är ett stöd för eleverna.

Möjligheter för framtiden

– Efter att jag slutat i mitt lag blev den här tjänsten ledig och den förra coachen hade rekommenderat mig. Jag hade redan innan tänkt söka när den blev ledig, säger han.

Han vet inte hur länge han blir kvar inom e-sporten.

– Jag kanske pluggar vidare så småningom. Jag är ganska intresserad av börsen och ekonomi också så vi får se.

Även Noah Liljemark, 17, håller dörrarna öppna för annat, ifall hans planer på att bli professionell inte bär.

– Jag ska välja till lite ytterligare kurser för att bredda mig ifall jag vill plugga vidare. Jag är också intresserad av teknik och programmering, säger han.

Men för de allra flesta eleverna på programmet är målet att bli proffs och att försörja sig på det. Henric förklarar att linjen är för de som är villiga att satsa på e-sport. Han har ett råd till dem som drömmer om att bli framgångsrika.

– Det är viktigt att hitta ett lag att spela med ganska snabbt. Där möter man bättre spelare som också vill utvecklas, säger han.

ANNONS

Pitlin Chen, 17, stryker under vad som är roligast på utbildningen.

– Det är att man får spela på skoltid och träffa vänner som också spelar.

ANNONS