Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Framtiden oviss för Getteröns utkikstorn

Ett utkikstorn eller matbord för rovfåglar? Det är oklart vad som händer med det planerade tornet på Getterön. Kommunen väljer att satsa vidare efter positiva besked från oberoende expert, men tornplanerna kan skrotas om länsstyrelsen kommer med ytterligare invändningar.

I det nya naturområdet som ska växa fram på Lassabackadeponin ingår ett utkikstorn i trä, som HN berättat om tidigare. Dock mötte tornet kritik från länsstyrelsen i våras. De ansåg att tornet kan påverka miljön i det Natura 2000-område tornet kommer placeras i. Länsstyrelsen tror att rovfåglar kan använda platsen för att spana på häckande vadarfåglar och norpa deras ägg.

– Just nu jobbar vi med att gå in i en Natura 2000-prövning. Vi kommer inleda ett samråd med länsstyrelsen i slutet av januari, säger projektledare Lina Gyllensvärd.

Länsstyrelsens beslut under våren 2021 beskriver Lina Gyllensvärd som en milstolpe för tornet. Antingen läggs planerna ned eller så byggs tornet som tänkt - men det sistnämnda kan bli på en annan plats. Var är dock för tidigt att säga i dagsläget.

– Den expert vi pratat med bedömer att tornet inte kommer ha en betydande påverkan på fågellivet. Därför väljer vi att gå vidare. Men går inte Natura 2000-prövningen igenom får vi ta ställning till det då.

Experten är i detta fallet Anders Wirdheim, ordförande i Halmstads ornitologiska förening. Han har jobbat mycket med fågelskyddsfrågor inom Birdlife Sverige (tidigare Sveriges ornitologiska förening).

– I sitt utlåtande bedömde Anders Wirdheim att tornet inte kommer medföra någon märkbar påverkan på Natura 2000- området.

Läs mer: Lassabackadeponin blir naturområde för 88 miljoner kronor

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här