Från Sveriges yngsta krögare till årets mellanstadielärare

Tidigare var Jimmy Askelius mest känd för att vara Sveriges yngsta krögare. Tyvärr gick krogen i konkurs och Jimmy flyttade till Stockholm där han började läsa till lärare. I höstas blev han utnämnd till årets mellanstadielärare.

ANNONS
|

Jimmy Askelius är född och uppvuxen i Varberg. Han hade en bra skolgång och ser det om en bidragande faktor till att han blev lärare. Direkt efter gymnasiet öppnade Jimmy krogen D&J på Norrgatan i Varberg. Det gjorde honom till den yngsta krögaren i hela Sverige. Men det gick inte så bra, några år senare gick krogen i konkurs och Jimmy fick stora skulder.

Fann kärleken på D&J

Trots konkursen fanns det anledning för Jimmy att se det från den ljusa sidan. Det var där han träffade sin nuvarande fru. Hon pluggade i Stockholm och när krogen kursade flyttade han in i hennes studentlägenhet. Där bestämde han sig för att läsa till lärare. Det verkar som att Jimmy gjorde rätt val för runt 10 år senare blev han utnämnd till årets mellanstadielärare.

ANNONS

– Det är lite svårt att ta in, säger Jimmy.

Förra året var det hela 33 000 nomineringar. Vinnaren av priset bedömdes genom att eleverna skickade in sina nomineringar till en jury. Juryn bestod av lärarfackförbund och profiler inom skolans värld.

Under Lärargalan 2020 kunde tv-tittarna se hur Youtube-profilen Margaux Dietz samt några av Jimmys äldre elever överraskar honom med priset.

– Det är väldigt hedrande att få, speciellt när det kommer från gamla elever. De har tagit sin tid att skriva och nominera mig.

– Eleverna uttryckte att var trygga med mig. De visste att de kunde skriva när som helst och att jag lyssnade och försökte göra mitt bästa för att hjälpa till.

Att vara lärare i dag handlar mycket om att skapa de här relationerna snarare än att fokusera på bra betyg, berättar Jimmy.

– De ska känna sig trygga och jobba på sin självkänsla. Det handlar inte bara om att de ska få bra betyg. Jag ser det snarare som att det kommer i efterhand. Är de trygga och stabila så kommer de att lyckas.

När Jimmy var yngre hade han flera lärare han kände att han kunde prata med.

ANNONS

– Det är nog lite därför jag är som jag är, jag hade lärare jag kunde prata med, jag hade lärare som kunde prata om annat än bara skola.

Ska medverka i nyhetsmorgon på TV4

Jimmy är lärare på Visättraskolan i Huddinge. Där har de utformat utvecklingssamtalen på ett lite annorlunda sätt. Jimmy har muntliga samtal med eleverna utan att vårdnadshavare är med. På tisdag ska han vara med och prata om det här i Nyhetsmorgon på TV4.

– Det är ändå det som är kärnan med utvecklingssamtalen, det är för eleverna. Detta blev extremt mycket bättre än vad vi hade trott. Under dessa samtal vågade eleverna ta för sig mer, de vågade ställa frågor, det gör de inte annars, då är det föräldrarna som gör det och barnen sitter tysta.

Jimmy tog anteckningar under utvecklingssamtalen som han sedan kunde skicka till föräldrarna genom deras skolportal. På så sätt kunde föräldrarna ta del av vad som diskuterats under samtalet. Modellen för utvecklingssamtalen skapades från början enbart ur ett smittskyddsperspektiv men de goda resultaten får skolan att fundera över att behålla systemet.

Jimmy gick på Deromeskolan samt Vidhögeskolan innan han började på läsa ljud och bild på gymnasiet. Han var bara 22 år gammal när han flyttade ifrån Varberg, men brukar besöka staden varje sommar med sin familj. I år fick han, som så många andra, ändra sina planer och skjuta upp besöket.

ANNONS
ANNONS