Från rena natta till fint uppsving för torghandeln

I mars var det fara och färde. Coronarestriktionerna riskerade att bli spiken i kistan för torghandeln. Men icke – handeln kunde fortsätta och fick till och med en skjuts.

ANNONS
|

Torghandeln har minskat de senaste åren. Coronarestriktionen från i mars som stoppade samlingar med fler än 50 personer väckte på allvar frågor om torghandelns framtid. Men kommunen landade, efter samråd med polisen, i att torghandeln kunde fortsätta.

Sedan hände något. I höstas och under adventstiden syntes helt nya knallar i vimlet och det fick torghandeln att må bättre än på länge.

Torghandeln ersatte julmarknader

Överlida Ljus säljer vanligtvis sina produkter i den egna butiken och på stora marknader.

I höstas stod de på Varbergs torg för första gången någonsin.

– Vi hade faktiskt ganska mycket inbokat under hösten; Tjolöholms julmarknad, Eksjö julmarknad och vi hade lämnat in en intresseanmälan för marknaden i Huseby. Men på grund av coronapandemin har ju allt blivit inställt, säger Helena Jangeklint som driver företaget tillsammans med sin man Thomas.

ANNONS

– Med tanke på att vi inte har så lång resväg och att torghandeln inte har så stora omkostnader har försäljningen gått lite över förväntan. Vi ska försöka komma till Varberg en gång i månaden framöver.

En del knallar har stannat hemma

Torgvärden Britt-Marie Svensson berättar om flera nya knallar med liknande erfarenheter.

– Vi trodde inte att vi skulle få den beläggning som vi haft. Men med tanke på alla inställda marknader och evenemang är det kanske inte så konstigt, säger hon.

– Men det är på andra hållet också. En del av dem som har årsplats har inte velat komma alls eftersom de är rädda för covid-19. De som inte velat stå på torget på grund av pandemin har ju tappat jättemycket, men för andra har torghandeln i Varberg varit lite av en räddning.

Conny Wiset har sålt grönsaker på torget sedan han var 19 år. Han tycker att kommunen ska göra mer för att främja torghandeln. Men han hade ett bra 2020 på torget.

Conny Wiset säljer grönsaker.
Conny Wiset säljer grönsaker. Bild: Annika Karlbom

– Vi har ökat försäljningen. Det är nog för att folk inte har kunnat resa i år – de har lagt lite mer pengar på mat än de brukar göra. De har varit beredda att betala för kvalitet.

Torghandel även i Brunnsparken

Möjligheten för torgvärdarna att erbjuda försäljningsplatser på Torggatan väster och öster om torget och i Brunnsparken består 2021 ut, liksom de bredare gångarna på torgdagarna – detta för att undvika trängsel. Framtiden då?

ANNONS

– Man kan inte jämföra 2020 med något annat. Man vet ju inte vad som händer nästa år eller vad som händer i höst? Kommer julmarknaderna igång eller vad kommer hända? säger Britt-Marie Svensson.

LÄS MER:Beskedet: Torghandeln blir kvar

LÄS MER:Proppfullt på torghandeln – trots regionens varning

LÄS MER:Så går det för torghandeln i coronatider

LÄS MER:Torghandel avtar när knallar uteblir

ANNONS