Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/10

Från nedgången lada till sommargalleri

Där andra hade sett hinder såg makarna Hedelin möjligheter. Efter mycket hårt arbete förvandlades den gamla svinstian till ett fräscht galleri.

På söndag är det dags för årets upplaga av Getterödagen (mer om det på sidan tio). Då slår Galleri Svanen på norra halvön upp portarna för besökare.

– Många varbergare har inte varit på den här sidan av ön, men det här är egentligen den ursprungliga delen, säger Sten Hedelin.

Hobbykonstnären Karin Hedelin och stadsbyggnadsarkitekten Sten Hedelin (som för övrigt är med i planeringen kring Västerport) flyttade in på gården på Norra Getterön för tio år sedan. Då var den gamla djurladan en sliten och förfallen historia.

– Det här var ju en gammal svinstia. Det var så sunkigt här. Det låg gammalt hö där uppe och taket var helt ruttet. Sen var det massa kättar och cementbås, som det är i svinhus, säger Karin Hedelin.

Efter tre, fyra års hårt arbete förvandlade de den till en hemmaateljé med vävstol och sommarutställningar.

– Det var inte ens användbart som förråd. Det är ett stort projekt att ta sig an en sådan här gård, men i mitt jobb har jag sysslat mycket med ombyggnader. För vanligt folk hade det varit rena katastrofen, men för mig är det ren avkoppling och nöje, säger Sten Hedelin.

Makarna valde att bevara mycket av det gamla och inte göra avkall på den lantliga känslan. Takbjälkarna, de välvda fönstren från förra sekelskiftet och gamla detaljer fick vara kvar.

Tröttnat på blommor och landskap

Förra sommaren stod galleriet klart, och är främst tänkt att användas som ett hobbyprojekt. Här har Karin sin vävstol, konst och ateljé. På Getterödagen ställer Karin Hedelin ut tillsammans med väninnan och keramikern Amelita Aarsrud. Det blir andra året som galleriet öppnar på Getterödagen. Karin Hedelin är före detta lärare, och efter pensionen har hon fått mer tid till konsten.

– Jag har målat mycket akvarell, men på senare tid har jag även börjat experimentera med akryl och tusch. Jag har tröttnat lite på att måla landskap och blommor och gått över till att måla mer abstrakt. För mig handlar det inte om att slå igenom och bli någon känd konstnär, jag målar för min egen skull. Det är rogivande, säger hon.

Utställningen pågår under hela sommaren och tanken är att galleriet i första hand ska vara ett sommargalleri. Galleriet Svanen fick sitt namn efter en vindflöjel som en tolvårig Sten tillverkade i slöjden.

– Den håller formen än och sitter uppe på ladan, säger han.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här