10 000 ton havre blir årligen fiber, mjöl och olja i Swedish Oatfibers fabrik i Bua hamn av 23 anställda. Peo Crona, vd: – Vi kan öka vår nuvarande produktion med tre, fyra gånger i befintlig anläggning. Vi kan med nya investeringar öka ännu mer här.
10 000 ton havre blir årligen fiber, mjöl och olja i Swedish Oatfibers fabrik i Bua hamn av 23 anställda. Peo Crona, vd: – Vi kan öka vår nuvarande produktion med tre, fyra gånger i befintlig anläggning. Vi kan med nya investeringar öka ännu mer här.

Från fiskmjölsfabrik till världsexport av havrefiber

Fisket är inte längre den överlägsna företagsgenren i Bua. Fisket utmanas av havre.

ANNONS
|

Swedish Oatfiber levererar produkter som hälsolivsmedel och kosmetiska produkter. Omsättningen är 85 miljoner – fördubblad sedan 2011. Största marknaderna finns i Europa, Sydostasien och USA.

Astra byggde fastigheten i Bua kring 1965 för att producera ett proteinrikt fiskmjöl. Verksamheten varade till slutet av 1980-talet. Samtidigt hittade forskare positiva egenskaper med havre. Fibrerna upptäcktes ha en god hälsoeffekt. Två experimenterande män boende Kungälv, Åke Andersson och Lars Lundin, förädlade havren och startade upp verksamheten i en liten skala.

– Från mitten av nittiotalet har de utvecklat både processen och produkterna här lokalt. Anledningen här passade bra. Ur spannmålsperspektiv ligger fabriken bra till med Västergötland och hela Mellansverige, där det odlas mycket havre, säger Peo Crona.

ANNONS

– Havre innehåller mycket av de nyttiga fibrerna. Det gör inte de andra sädesslagen, säger Crona.

Oatfiber utgår nu från en havrekärna som är värmebehandlad. Processen i Bua ger havrefiber, mjöl och olja. Det krävs exempelvis 50 kg havrekärnor för att få en liter olja. Havrefiberprodukten innehåller flera gånger högre halt av betaglukan än havregryn, som har synnerligen goda egenskaper för att sänka kolesterol och ge ett långsamt blodsockersvar.

Bara det har väckt folks intresse – över hela världen faktiskt.

– Vi jobbar själva med försäljningen i Norden och har samarbetspartner utanför, säger Peo Crona, som bor i Sundbyberg och har småländskt ursprung.

Swedish Oatfiber ägs av grundarna och Skånemejerier ekonomisk förening.

Var ska det här sluta?

– Vi tror på en stadig tillväxt i många år framöver. Vår plan är att ligga kvar här.

Finns det konkurrenter?

– Det finns konkurrenter, men vi har en unik process och väldokumenterade produkter. Därför har vi en bra marknadsposition.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.

ANNONS