Kenneth och Ann-Marie Pettersson reste ända från Karlskoga för att se radiostationen i Grimeton.
Kenneth och Ann-Marie Pettersson reste ända från Karlskoga för att se radiostationen i Grimeton. Bild: Conny Bengtsson

Från världsarv till stenar - så rankas sevärdheterna

Det finns många sevärdheter och attraktioner att ta del av i Varberg. Sajten Tripadvisor har listat de bästa sevärdheterna i Varberg efter sina omdömen på sidan. Toppar gör ett världsarv från Grimeton.

ANNONS

På en av årets varmaste dagar har Ann-Marie Pettersson och Kenneth Pettersson från Karlskoga valt att besöka Varbergs högst rankade sevärdhet (enligt Tripadvisor, red. anm) - radiostationen i Grimeton.

Vad lockade er hit?

– Jag är tekniskt intresserad och allmänt intresserad av industri. Radiostationen har jag hört talas om och ett besök har varit med på min ”bucket list” ett tag, säger Kenneth Pettersson.

Vad tyckte du då?

– Intressant. Jag visste inte riktigt tidigare vad tekniken användes till även om jag hade ett hum om att det handlade om att nå ut i världen.

ANNONS

Ann-Marie tyckte också att besöket var givande.

– Just att få historien runt omkring. Det är imponerande att se vad man kunde göra. Till och med långt tillbaka i tiden hade man kunskapen.

Värt ett besök även vid avsaknad av teknikintresse ?

– Ja. Jag menar, oavsett så blir man imponerad när man går in i maskinbyggnaden och ser en gigantisk generator som skapar bärvågen, säger Kenneth Pettersson.

LÄS MER:Han tar över radiostationen i Grimeton

Radiostationen kom till under krigsåren då det hade visat sig att telegram via kabel var ineffektivt vid kommunikationen med USA. För att underlätta affärsuppgörelser, statsange-lägenheter och kontakt med släktingar på andra sidan Atlanten kom radiostationen till. Den stod färdig hösten 1924, enligt Stiftelsen Världsarvet Grimeton.

2004 hamnade den på UNESCO:s lista över världsarv.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

1. Grimeton Radiostation

2. Naturum Getterön

3. Getterön 1:a vik

4 Hallands Kulturhistoriska Museum

5 Standpromenaden

6 Komedianten

7. Marinmuseet, Trönningenäs

8. Bexells talande stenar

9. Varbergs teater

10. Kvarnen, Trönningenäs

ANNONS