Fotografer irriterade över drönarförbudet

Förvaltningsrättens beslut att förbjuda drönarfotografering blev ett rejält bakslag för många fotografer. – Jag hoppas att man tolkat lagen så här för att framtvinga en lagändring, säger fotografen Thomas Carlén.

ANNONS
|

Det var i fredags som Högsta förvaltningsdomstolen förkunnade sin dom. Alla fotografering med hjälp av drönare är att betrakta som övervakning och kräver tillstånd enligt kameraövervakningslagen.

– Det vi gör är motsatsen till övervakning, vi skyltar så tydligt som möjligt att det pågår drönarfotografering, säger fotografen Jonas Arneson.

Ihop med Thomas Carlén delar Arneson på både studio och en del utrustning. Tillsammans äger de två drönare som de ofta använder i sitt yrke.

– Vår första kostade allt som allt strax över 20,000 kronor. Sen märkte vi efter ett tag att vi använde den väldigt mycket och då ville vi ha en med bättre bildkvalitet, den kostade runt 70,000, säger Arneson.

ANNONS

Efter fredagens dom lär drönarna få stå kvar på marken ett bra tag.

– Ingen i branschen trodde att det skulle komma ett så hårt beslut, tvärtom trodde alla att de skulle avvakta, det här blev ett jäkla bakslag, säger Arneson.

Thomas Carlén irriteras över tolkningen av lagen, att det anses vara likställt med övervakning att fotografera med en drönare.

– En sådan tolkning av en lag gör att alla tekniska prylar som kan användas till brottslig verksamhet blir förbjudna, även om dess syfte är ett helt annat. Bilen och mobiltelefonen hade blivit förbjudna om de var nya idag för att de också kan användas för att begå brott, säger Carlén.

Fram till i fredags har alla som använder drönaren i kommersiellt syfte behövt söka tillstånd hos Transportstyrelsen, något som varit enkelt. Vanliga privatpersoner har fått flyga helt fritt.

– Det ställs ju på sin spets nu, vi har varit i ingenmansland innan. Det kommer bli en förändring, den här lagen kan inte gälla för alltid. Nu kan vi få en ny lag som är mer modern, säger Arneson.

Hur enkelt är det då att identifiera någon med hjälp av drönare? Frågar du fotograferna är det näst intill omöjligt.

– Den brännvidden vi jobbar med är ungefär som på en mobilkamera. Gå och ställ dig och ta en bild av någon som står 60 meter bort med din mobil och se om du kan identifiera den personen, det är stört omöjligt, säger Carlén.

ANNONS

Hur stor del av verksamheten utgörs av drönarfotografering?

– Någonstans mellan 10-20 %, men investeringarna är ju gjorda och vi har haft ett bra gensvar. Vi arbetar bland annat för kommunala bolag, mäklare och Kungsbacka kommun, det är inga övervakningsbolag direkt.

ANNONS