Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Fortsatta vattenproblem för Gallerian

Arbetet med att bygga på två våningar på Gallerian fortsätter att skapa bekymmer för hyresgästerna. Men arbetsledaren för bygget är trots problemen säker på ombyggnationen kommer bli klar i tid.

HN har tidigare skrivit om att butiker i Gallerian har drabbats av omfattande vattenläckage på grund av ombyggnationen av köpcentret. Carlings har tillsvidare fått stänga butiken på grund av att vatten forsar in från taket.

– Stommen har inte hållit tätt och vi har missbedömt hur dålig den var. Rent byggtekniskt har vi sett att det varit problem här förut. När man börjar arbeta med en gammal byggnad vet man aldrig vad man bryter upp, det vet alla som har byggt om, säger arbetsledaren Mats Björesund på byggföretaget Serneke. 

Vad gör ni för att åtgärda problemen?
– Vi tätar uppe på taket. Men ett annat problem är att det står vatten på det gamla taket och när vi gör nya hål släpper trycket och vattnet hittar nya vägar ut. 

När kommer allt vara åtgärdat?
– Det är svårt att säga, det beror på vädret. Men det kommer åtminstone ta ett par veckor till. Är det klart väder kan vi få på det nya taket och då är det inget problem längre. Det är ett omfattande arbete och det är mycket som ska bäras upp av den gamla stommen. 

Hade det varit enklare att bygga en helt ny galleria?
– Det kan jag inte svara på. Men som byggare är det generellt lättare att bygga nytt. 

Kommer ni att hålla tidsplanen?
– Det är jag hundra på. Det ska inte vara något problem att bli färdig i tid.
– Nu kämpar vi för att få ett tätt hus och hoppas att vi har vädret med oss. Vi är glada över att hyresgästerna är så förstående och tålmodiga, speciellt Carlings, säger Mats Björesund.

Just Carlings, men också Kappahl och Kjell & Company har haft stora problem med att vatten tränger in i lokalerna. HN pratade under onsdagen med flera av verksamheterna på bottenvåningen i Gallerian.

– Vi har haft jättemycket problem med vattenläckor. Det har läckt in flera gånger sedan de började bygga. För att förebygga att inte fler varor skadas lägger vi plast överallt, säger Elin Larsson som arbetar som butiksbiträde på mattbutiken Rugstore.

Flera av butikerna som HN varit i kontakt med har märkt av att antalet kunder har minskat på grund av att det är rörigt i köpcentret samt att besökarna har svårt att hitta till butikerna.

– Det är inte lika mycket folk som rör sig här längre. Det är även svårt att få parkeringar i närheten vilket gör att inte lika många kommer hit, säger Afram Youssef som driver köpcentrets skomakeri. 

Arbetet med att bygga på två våningar på Galleria Trädgården ska vara klart under sommaren 2017. Hyresgäster som är klara för inflyttning är Hennes & Mauritz och Claes Ohlsson. 

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här