”Drastiskt ingrepp”, ”förfulning” och ”lyxrenovering”. Planerna på att ändra fasaden och öppna restaurang med uteservering i Rådhuset gillas inte av alla.
”Drastiskt ingrepp”, ”förfulning” och ”lyxrenovering”. Planerna på att ändra fasaden och öppna restaurang med uteservering i Rådhuset gillas inte av alla.

Fortsatt strid om renovering

Trots att om- och tillbyggnaden av rådhuset i Varberg överklagats fortsätter renoveringen. När Tommy Landén, en av de klagande, kollade upp varför framkom att de överklaganden som gjorts inte lämnats vidare till länsstyrelsen.

ANNONS
|

– De ställde sig lika frågande som jag när jag ringde upp dem, säger Tommy Landén som tillsammans med sin fru, ytterligare en privatperson och representanter för Rådhusets vänner var och en för sig överklagade ärendet i december.

– Jag råkade av en ren slump se en notis i höstas om att det skulle hållas ett möte om den fortsatta ombyggnaden, berättar Tommy Landén.

Föreslagen byggnation avviker från gällande detaljplan avseende utrymningsspång över mark som inte får bebyggas – så kallad prickad mark – och två fönsteröppningar som ska bli dörrar i fasaden mot torget med tillhörande trappor. Enligt gällande detaljplan ska befintlig tegelfasad bevaras mot torget.

ANNONS

Stadsbyggnadskontoret gjorde i november bedömningen att de föreslagna dörrpartierna mot torget innebär avsteg från detaljplanen, men att den föreslagna utformningen stämmer väl överens i materialval, proportioner och utförande och att fasaden är möjlig att återställa.

Föreslagen ändring bedömdes inte heller förändra de kulturhistoriska värdena på ett så påtagligt sätt att det inte kan bedömas som en liten avvikelse och att ombyggnaden därmed inte strider mot plan- och bygglagen. Beslut om fortsatt renovering klubbades därefter och kungjordes i Post- och Inrikes Tidningar den 24 november.

– Här infinner sig ju nästa frågetecken, varför annonserade man i en tidning som de flesta förmodligen inte ens känner till att den existerar? frågar sig Tommy Landén som överklagade beslutet och fick sina papper stämplade av byggnadsnämnden den 20 december, två dagar före slutdatum.

– Sedan gick veckorna och inget hände. Sedan såg jag att de återupptagit renoveringen och gick till byggnadsnämnden igen för att fråga vad som hänt med min överklagan. Då visade det sig att både den och de andras låg kvar där och inte skickats vidare, berättar han.

Först i förrgår, måndagen den 16 januari, skickades papprena till länsstyrelsen.

Varför har det dröjt nästan en månad?

– – Dels måste vi gå igenom handlingarna och se om vi behöver göra en ombedömningav beslutetoch rättidsprövning innan vi skickar det vidare, dels har det ju varit jul och nyår med begränsad bemanning i mellandagarna, säger Evelyn Ingvarsson, byggnadsnämndssekreterare på Varbergs kommun.

ANNONS

Men måste ni inte invänta länsstyrelsens beslut innan renoveringen kan återupptas?– Här måste man ha klart för sig att det handlar om två olika beslut. Det man nu gör är rent underhåll och här finns ett startbesked för byte av bland annat fönster, takplåt och omfogning av fasad. Skulle fastighetsägaren utöver detta påbörja ytterligare, nu överklagad,ombyggnation gör man det på "egen risk", vilket innebär att man kan bli ansvarigatt återställa detman gjort, förenat med eventuellt vite.

Varför annonserades beslutet bara i Post- och Inrikes tidningar? Tror ni att allmänheten ens känner till den, eller är det bara ett sätt att kringgå medborgarna och slippa fler överklaganden?

– Det är bra att du ställer den frågan, för det är en vanlig missuppfattning att så skulle vara fallet. Men det är inte så att vi försöker mörka, utan tvärtom enligtplan- och bygglagenär skyldig att annonsera där. Vi har även skickat brev tillde som yttrat sig och berördagränsgrannar med information om beslutet och rätten av överklaga. Men en uppmaning till alla är att gå in att läsa just de juridiska kungörelserna i Post- och Inrikestidningar minst en gång i månaden, för där redogör vi för alla lov och förhandsbeskedsom tasi byggnadsnämnden, i regel minst en annonseringvarje vecka.

ANNONS

Post- och Inrikestidningar

Post- och Inrikes Tidningar är Sveriges officiella organ för rikstäckande, juridiska kungörelser, sedan 2007 publicerad elektroniskt på Bolagsverkets webbplats.

Post- och Inrikes Tidningar innehåller information om till exempel konkurser, bolagsärenden, exekutiva auktioner, skuldsanering, utlysning av tjänster från myndigheter och andra som enligt lag eller annan bestämmelse ska offentliggöra information genom annons här.

Fram till årsskiftet 2006/07 var Svenska Akademien utgivare av papperstidningen Post- och Inrikes Tidningar, som utkom med fem nummer i veckan. Post- och Inrikes Tidningar var Sveriges, och sannolikt världens, äldsta utkommande tryckta periodiska publikation.

Källa: Nationalencyklopedin

ANNONS