Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Fortsatt medlemsras för MP

Miljöpartiet fortsätter att tappa medlemmar, både lokalt och på riksplanet, visar nya siffror.

2016 var ett mörkt år, kantat av svåra motgångar, för partiet som enligt nya opinionssiffror för riket nu ligger farligt nära fyraprocentspärren.
En ny sammanställning av medlemsstatistiken visar att Miljöpartiet tappade fler än 3 000 medlemmar förra året. Vid årsskiftet hade partiet 13 689 medlemmar, att jämföra med 16 735 ett år tidigare och 20 214 ytterligare ett år tidigare, vid årsskiftet 2014/15.

Stefan Edlund, gruppledare för Miljöpartiet i Varberg och region Halland, har inga motsvarande siffror för Varberg, utan hänvisar till Martin Bagge, ansvarig för medlemsregistret. De exakta siffrorna för Varberg lokalt är nu 53 medlemmar.
– Vi har tappat runt tio medlemmar sedan förra året och ytterligare ett 20-tal sedan toppnoteringen, valåret 2014, då vi låg på runt 80 medlemmar. Men då får man också ha i beaktande att det är många engagerade i själva valrörelsen som sedan lämnar när valet är över, säger Martin Bagge.

För att vända den negativa trenden behöver partiet enligt Stefan Edlund framför allt bli tydligare och bättre på att nå ut med det man vill.
– Vi ska faktiskt ha ett arbetsmöte redan nu till helgen där vi ska behandla just de frågorna. Exakt vad vi kommer att prata om vill jag förstås inte gå ut med innan dess, men det är ju inte så att det kommer att ”skrälla till” eller att partiet plötsligt byter inriktning, utan fokus kommer att ligga på för partiet viktiga frågor som klimat, miljö, jämställdhet och energifrågor.

Pierre Ringborg, den som en gång startade upp Miljöpartiet i Varberg men som själv hoppade av förra året men sitter kvar som ”oberoende grön” ledamot i kultur- och fritidsnämnden, samt ersättare i fullmäktige, tror dock att det behövs mer drastiska åtgärder för att vända flykten från partiet.
– För det första behövs en föryngring och förändring av maktstrukturen inom partiet. Man måste jobba mer på gräsrotsnivå. Man måste också fråga sig, vill man ha fler medlemmar - och i sådana fall - vad ska man ha dem till?
– Som det är i dag är det en litet maktgäng som sitter och styr som är mer intresserad av själva makten än sakfrågorna. Vill man vända den skutan tror jag man måste fokusera mer på att nå framför allt de unga, men även fler kvinnor och invandrare. Man pratar om miljön, men som det är i dag kan man lika gärna gå med i Naturskyddsföreningen som själva förmodligen skulle kunna driva dessa frågor mer framgångsrikt politiskt så länge inte Miljöpartiet tar ställning för vad man själva står för och slutar kompromissa eller lägga sig platt inför väljarna med det man gått till val på.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här