Fortsatt hoppfullt för torghandlare

Förslaget om att förändra torget lades på is. Däremot finns det chans att vissa delar av förslaget blir verklighet, framförallt de delar som rör torghandlarnas faciliteter.

ANNONS
|

I protokollet från det senaste torghandlarmötet står det att "arbetet med torgförnyelsen har tagit en paus och i och med detta har frågan om toaletter, eltillgång och avlopp på torget lagts på is".

Men enligt Tobias Carlsson (L), ordförande i Hamn- och gatunämnden, är inte sista ordet sagt om torghandlarnas behov, snarare tvärtom.

– Det är fortfarande en väldigt viktig fråga för oss. Det är ett problem att det inte finns tillräckligt med toaletter och vi måste hitta en lösning, säger Carlsson och fortsätter.

– Alla torghandlare är beroende av elförsörjning, både för kassaverksamheten och för värme. På sommaren finns det även ett visst behov av el för att kyla ner varor.

ANNONS

Utöver toaletter och elförsörjning efterfrågar torghandlarna också en form av lokal där de kan värma både sig själva och sin mat.

– Det var meningen att de funktionerna skulle följa med i förslaget om att förändra torget. Nu får vi gå fram på ett annat vis när det gäller den frågan, säger han.

När frågan nu enbart rör torghandlarnas tillvaro menar Carlsson att det hamnar på Hamn- och gatunämndens bord att ta beslut i frågan. Något som kan öka chansen till förändring. Enligt honom arbetar tjänstemännen med att ta fram nya förslag som rör faciliteterna.

– Intresset av att göra detta är oerhört stort inom nämnden och vad jag vet finns det en stor majoritet. Vi är oerhört intresserade av att bistå med el och värmestugor och vill få fram lösningar så fort det går.

Agneta Astorson säljer grönsaker på torget och engagerade sig tidigt i frågan om att förändra handelsplatsen. I början av januari förra året lämnade hon och torghandlaren Bengt Bengtsson in en protestlista mot torgplanerna till Kommunstyrelsen.

– Eftersom jag tycker att planerna var dåliga är det bra att de lades på is, säger Astorson, som är försiktigt optimistisk när hon får höra om Hamn- och gatunämndens ambitioner.

ANNONS

– Självklart är det jättebra om de tar tag i det här, om de plockar bra bitar och kan hitta en lösning på problemet.

ANNONS