Fortsatt höga höjningar av va-taxan i Varberg

Vivab föreslår höja va-taxorna i Varberg med tio procent. Taxan för avfall får en ännu större ökning.
– Jag tror att höjningen kommer ligga på den här nivån ytterligare något år, säger vd Margareta Björksund-Tuominen.

ANNONS
|

När de nya va-taxorna för Varberg ska sättas inför 2021 föreslår nu Vivab en höjning med tio procent på brukningsavgiften.

– Det här är en stor ökning utifrån procentsatsen. Höjningarna hänger framförallt ihop med vår investeringsplan och att det under många år framöver ligger flera stora investeringsprojekt i Varberg. Jag tror att höjningen kommer ligga på den här nivån ytterligare något år, säger Margareta Björksund-Tuominen, vd för Vivab.

Bland annat är det monsterprojektet VÅGA, vattentornet som ska stå i Träslöv, som bidrar till en stor del av höjningen.

– Investeringen av vattentornet motsvarar mellan fem och sex procent av den höjning som vi nu föreslår, säger Margareta Björksund-Tuominen.

ANNONS

I ett försök att få bukt med de höga höjningarna som Vivabs kunder i Varberg fått betala de senaste åren (15 procent för 2019 och 11 procent för 2020) vill nu bolaget skapa en va-fond. Tanken är att överskottspengar ska läggas i fonden och därefter öronmärkas till specifika framtida projekt.

– Varberg Vatten (som äger 50 procent av Vivab reds anm.) får inte ta in mer pengar än vad det kostar att driva verksamheten och om det då kommer en stor investering så blir det en ganska kraftig ökning av våra kostnader. Då har vi inga pengar utan istället höjs taxan. Med en fond kan vi istället avsätta ett visst antal pengar under några år. Det här är ett sätt att fördela ut kostnaderna och förhoppningsvis undvika höjningar av va-taxan på den nivå som görs nu.

Men konsumenterna behöver ju trots allt betala höga höjningar för att ni framöver ska kunna plana ut ökningarna av va-taxan?

– Ja, man kan säga att det är det som är svårigheten. Vi hade behövt lägga undan pengar många år tidigare.

Varför har ni inte gjort det?

– Det finns oklarheter kring hur man kan behandla överskott i va-verksamheter. Det måste vara beslutade projekt och det är när det handlar om de större projekten som vi gör så här. Vi hade ett överskott för några år sedan som vi använde till Kvarnagårdens vattenverk. I det här fallet kommer fondpengarna gå till vattentornet.

ANNONS

Margareta Björksund-Tuominen medger att det finns en dubbelhet kring frågan om intäkterna för va-verksamheter.

– Vi vill ju att folk ska använda vattnet på ett bra och smart sätt, vilket ofta innebär att man använder mindre vatten. Det i sig påverkar ju våra intäkter. Det är en väldigt krånglig lagstiftning vi har att brottas med. Men ska vi kunna hålla verksamheten på den här nivån med säkerhet och underhåll så kommer vi behöva anpassa taxan efter det.

Beslut om taxorna tas i Vivabs styrelse i oktober och därefter i kommunfullmäktige senare i år.

LÄS MER:Fortsatt höjda va-taxor när Vivab miljardinvesterar

Vivabs förslag för va-taxan 2021:

Brukningsavgiften föreslås höjas med tio procent. För en villa motsvarar det en höjning med 62 kronor i månaden. För en lägenhet innebär det 40 kronor mer i månaden.

Anläggningsavgiften föreslås höjas med fem procent. För en villa innebär det en höjning från 199 250 kronor (år 2020) till 209 212 kronor på den totala avgiften.

Avfallstaxan föreslås höjas med 13 procent. Exempel från Vivab: ett hushåll som har ett brunt och ett grönt kärl på 190 liter och som tömmer var 14:e dag och då har cirka 10 kilo avfall betalar i dag 1836 kronor per år. Efter höjningen blir kostnaden 2074 kronor per år.

Vattentornet VÅGA väntas stå klart år 2024 har i dag en budget på 301 miljoner kronor.

ANNONS