Fortsatt ansträngt coronaläge på Stenåsa förskola

Stenåsa förskola har fortfarande en stor personalfrånvaro till följd av ett coronautbrott i förra veckan. Förskolan är kommunens enda kvälls- och nattöppna förskola.

ANNONS
|

Nyligen drabbades Stenåsa förskola i Varberg av ett större coronautbrott bland personalen. Och läget är fortfarande ansträngt, berättar rektor Josefin Söderblom.

– I nuläget har vi åtta konstaterade fall bland personalen. Vi har fortfarande några pedagoger hemma som inväntar svar. Även fast det är ansträngt så ser jag ändå att det håller på att vända lite. Förra veckan hade jag väldigt många pedagoger hemma, nu har vi ändå några som är på väg tillbaka, säger hon.

LÄS MER:Stort utbrott av corona på förskola

I vanliga fall går det runt 90 barn på Stenåsa, som även är kommunens enda kvälls - och nattöppna förskola. Förra veckan var endast mellan 30 och 40 barn på plats, denna veckan är det cirka 50 barn. Det är en konsekvens av att rektorn förra veckan vädjade till vårdnadshavarna att hålla sina barn hemma.

ANNONS

– De har varit väldigt förstående och tillmötesgående. De flesta har lyckats ordna omsorg på annat sätt och de barn som verkligen har behövt omsorg hos oss har fått det. Jag har fått jobba väldigt nära bemanningsenheten men jag har fått det vikarieunderlaget jag behövt, säger Josefin Söderblom.

Kluster av coronautbrott på kommunens förskolor

Situationen på Stenåsa sticker just nu ut i jämförelse med andra förskolor i kommunen, berättar Agneta Svenberg, verksamhetschef för förskola i Varberg.

–Under hösten och början av året har vi haft kluster av utbrott på enskilda förskolor, likt det som hänt på Stenåsa. Samtidigt finns det andra ställen där det är alldeles lugnt, säger hon.

Enligt Agneta Svenberg låg sjukfrånvaron hos kommunens förskolepersonal på mellan 16 och 17 procent i mitten av februari. Den siffran redogör dock för all form av sjukfrånvaro, inte enbart personal som är sjuka i covid-19.

– Men antal konstaterade covidfall bland personal går upp vid samma period så visst hänger det samman, säger hon.

God möjlighet att ta in vikarier

Vad det gäller möjligheten att ta in timvikarier via kommunens vikariepool har det inte varit några större problem under den senaste tiden.

– Våra verksamheter har lyckats tillsätta över 90 procent av vikariebehovet, säger Agneta Svenberg.

Stenåsa förskola försöker nu se framåt, säger rektor Josefin Söderblom.

ANNONS

– Den här situationen har snarare gjort att personalen ställer upp extra för varandra. Man hjälps åt för att få det att gå ihop och ser till att göra det bästa för barnen.

ANNONS