Förskola i Varberg till semifinal i stor mattävling

Som en av elva förskolor i landet har Breareds kooperativa förskola i Varberg lyckats knipa en semifinalplats i skolmattävlingen Arla Guldko. Knepet har varit att få barnen att våga smaka på maten.

ANNONS
|

På förskolegården på Breareds förskola sitter barnen bänkade. Klockan är halv tolv och det är dags för lunch.

– Maten smakar bra utomhus. Vi sitter alltid ute när vädret tillåter, säger Katarina Lindeberg, som är en av förskolelärarna och som hjälper kocken Carolina Sivertsson att få ut matvagnarna.

När tidningen kommer på besök är det vegetariskt på menyn. En pastarätt med en sås gjord på hackad spenat. Till den har Carolina Sivertsson rört ihop en sallad, som innehåller hela spenatblad. Tanken är att det ska uppmuntra barnen att våga testa något nytt.

– Man kan peka på bladen och säga: ”Titta där. Det där finns i såsen också”, säger hon.

ANNONS

Att Breareds förskolekök har tagit sig vidare till semifinal i mattävlingen var en glad överraskning för både kocken och pedagogerna. Förskolan är organiserad som ett kooperativ, där personalen är med och driver verksamheten, och Katarina Lindberg och Carolina Sivertsson tror att det kan ha varit bidragande.

– Det är så det blir när man jobbar i samma organisation och mot samma mål. Det är så lätt att få igenom måltidspedagogiken på det viset. Exempelvis är jag med på APT och planeringsmöten, säger Carolina Sivertsson.

"Det här är också en otrolig löneförmån”, säger Carolina  Sivertsson om att sitta med Ellen Lindvall i knäet.
"Det här är också en otrolig löneförmån”, säger Carolina Sivertsson om att sitta med Ellen Lindvall i knäet. Bild: Annika Karlbom

På förskolegården har solen just gått i moln och vinden hugger i vaxduken. Barnen Edith Kleveland, Elaine Baker, Ellen Lindvall, Jakob Bergqvist och Stella Hjalmarsson sitter tillsammans vid ett av borden. Vissa av dem tycker att det är lite jobbigt att sitta ute. Men maten är god. Alla utom Stella har ätit mer än en portion.

– Ska inte du ha lite mer? frågar Katarina Lindberg.

– Nej, jag är mätt, säger Stella.

Katarina Lindberg och Edith Kleveland njuter av torsdagens spenatpasta.
Katarina Lindberg och Edith Kleveland njuter av torsdagens spenatpasta. Bild: Annika Karlbom

Arla Guldko är en tävling för de som jobbar i skolbespisningar och förskolekök.

Tävlingen arrangeras av Arla Foods och avsikten är att lyfta arbetet som pågår i offentliga matsalar, runt om i landet.

Alla svenska skolor och förskolor som velat ställa upp har kunnat skicka in bidrag till tävlingen. Därefter har en jury, bestående till stor del av tidigare vinnare, valt ut 25 semifinalister, fördelade på fyra olika tävlingskategorier.

I ett senare skede kommer tre finalister från varje kategori att väljas bland semifinalisterna.

Vinnarna får utöver äran, statyetten Arla Guldko, ett exklusivt diplom och ett utbildningsstipendium. På en gala, vid ett senare tillfälle, delas även ett specialpris ut, Årets guldstjärna.

Källa: arla.se

ANNONS