Emma tvekade inte när hon fick reda på att torpet i Kungsäter var till salu. Nu har hon fullt upp med att rusta upp det.
Emma tvekade inte när hon fick reda på att torpet i Kungsäter var till salu. Nu har hon fullt upp med att rusta upp det. Bild: Karin Hartmann

Forskning: Skog med några år på nacken är bäst för hälsan

I en lada vid skogsbrynet rustar Emma Bothin upp en rastplats för själen. I Kungsäters vackra omgivningar erbjuder hon yoga, skogsbad och möten.

ANNONS
LocationKungsäter||

Fävrens vatten glittrar inbjudande invid vägen mot Kungsäter. I skogen strax före Kungsäter ligger Mossalyckan som ska bli en mötesplats för naturälskare. Emma Bothin Svenring är uppvuxen i Kungsäter och när hon fick höra om stugan som stod oanvänd slog hon till direkt. På köpet fick hon en hel del jobb med att rusta upp.

– Jag har bara kommit en bit på väg, skrattar Emma. Det finns mycket mer att ta tag i.

Hennes pappa hjälper till på marken runt omkring och med upprustning av torpet. Utomhus finns en liten grillplats och längre bort en paddock med ytterligare en grillplats där man kan samlas efter en skogstur. I ladan finns en liten butik med blommor och inredning till salu.

ANNONS

Bjuder in till naturen

Emmas företag heter Grön Styrka och erbjuder bland annat yoga och kostrådgivning. Nu ser hon fram emot att samla människor i Kungsäter för upplevelser i naturen.

– Man kan må bättre med så enkla medel, genom att bara gå ut i skogen och vara. Jag ordnar vandringar och skogsbad i sommar. Det är en typ av promenader där man låter alla sinnen vara med. Inte skyndar sig genom skogen, utan låter skogen skölja över en och tar sig tid att uppleva.

Idé från Asien

Idén med skogsbad kom i 80-talets Japan när många plötsligt avled av stressrelaterade sjukdomar.

De fick skogsterapi som motvikt till stressen, med goda resultat.

Forskning visar att såväl trädgård som skog är bra för vår hälsa. Ann Dolling är lektor på skogens ekologi vid Lantbruksuniversitetet i Umeå. Hon har forskat tvärvetenskapligt på hur människors hälsa påverkas av vistelse i skogsmiljö. Tillsammans med andra forskare kom hon fram till att skog som är 70 år gammal och 16 meter hög ger maximal rehabiliterande effekt. Men alla skogsmiljöer ledde till lägre puls och blodtryck och att försökspersonerna kände sig gladare, mer fokuserade och harmoniska.

– Det är ju en naturlig miljö för oss, kommenterar Emma. Och det kan väl nästan alla relatera till att det är härligt att komma ut i skogen. För många är det viktigt att det är kravlöst, men ibland är det också svårast att bara göra ingenting.

ANNONS

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS