Forsbäcksmordet: Anhöriga vill anmäla psykvården

Den mordmisstänkte 40-åringen skrevs ut från psykiatrin i Varberg efter bara ett par dagar – trots hustruns vädjan om fortsatt vård. Nu ska den mördade mannens föräldrar anmäla psykvården.

ANNONS
|

En man blev knivmördad och ett par misshandlades brutalt med en yxa. Men allt hade kunnat förhindras. Det säger den mördade mannens föräldrar till Kungsbacka-Posten.

- Ja, om sjukvården hade fungerat, säger offrets mamma till tidningen.

I förhör med polis har den mordmisstänkte 40-åringens fru berättat om hur hon i augusti i fjol tog sin man till Varbergs psykmottagning. 40-åringen skrevs in med diagnosen svår depression med psykos, enligt hustrun. Hon berättar vidare att en läkare bedömde 40-åringens sjukdomsbild som "mycket allvarlig".

Men redan dag två i Varberg bedömdes 40-åringen vara symptomfri. Två dagar senare blev han utskriven – trots att hustrun vädjade om fortsatt vård inom psykiatrin. Läkarens bedömning var att 40-åringen skulle sjukskrivas och att han skulle få komma på återbesök på vårdcentralen en månad senare.

ANNONS

Under hösten fortsatte 40-åringens besvär. Han kände sig övervakad och avlyssnad av sin barndomsvän och ett grannpar. Han bytte lås i hemmet och ändrade koder till larmet. Han köpte en kniv som han förvarade bredvid sängen och sökte medlemskap i en pistolskytteklubb för att få möjlighet att skaffa vapenlicens.

På kvällen den 5 december åkte han hem till sin barndomsvän för att äta middag och umgås. Några timmar senare greps han misstänkt för mord och dubbla mordförsök.

Den mördade mannens föräldrar tänker nu lämna in en anmälan till sjukvårdens hälso- och sjukvårdsnämnd.

- Vi är väldigt samhällsintresserade och vi vill inte att detta ska hända igen, säger pappan till Kungsbacka-Posten.

Föräldrarna berättar för tidningen att de har kontakt med anhöriga till grannparet som blev utsatta för mordförsöket, och att de kommer att stå bakom anmälan allihop.

HN har varit i kontakt med pappan som inte vill kommentera ämnet ytterligare.

Thomas Wejstam är chefläkare på psykiatrin i Halland. HN har sökt Wejstam utan resultat, men Harald Bergengren, som är kommunikatör på psykiatrin, säger att de känner till fallet med 40-åringen och att det har uttryckts att det är något som bör utredas.

En rättspsykiatrisk undersökning har visat att 40-åringen lider av en allvarlig psykisk störning.

ANNONS

40-åringen åtalades för att ha mördat sin barndomsvän och försökt mörda ett grannpar.

Mordförsöken erkänner 40-åringen men mordet kan han varken erkänna eller förneka eftersom han säger att han inte minns händelsen.

I onsdags avslutades rättegången mot mannen. Åklagaren anser att han bör dömas för vård och att påföljden bör bli rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Advokat Leif Silbersky menar dock att 40-åringen bör frikännas helt eftersom han saknade uppsåt att döda.

ANNONS