Den dömde 40-åringen fotograferad under häktningsförhandlingen.
Den dömde 40-åringen fotograferad under häktningsförhandlingen.

Forsbäcksmördaren kan få fängelse

Åklagaren Ann-Christin Claesson ser anledning att betvivla att den dömde Forsbäcksmördaren fortfarande lider av en allvarlig psykisk störning. Om hon får rätt kan mannen dömas till fängelse.

ANNONS
|

En 40-årig man dömdes i slutet av maj i Varbergs tingsrätt för mord och två fall av försök till mord. På en familjemiddag hemma i Forsbäck på Onsalahalvön högg mannen ihjäl sin barndomsvän med en kökskniv. Direkt efter mordet bröt han sig in hos sina grannar och attackerade dem med en yxa och en kniv.

En rättspsykiatrisk undersökning visade att mannen led av en allvarlig psykisk störning när han begick gärningarna, samt vid undersökningstillfället. I Varbergs tingsrätt bestämdes därför påföljden till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Försvarsadvokat Leif Silbersky yrkade på att hans klient skulle frikännas helt eftersom han, enligt Silbersky, inte hade något uppsåt att skada sina offer. Silbersky valde därför att överklaga tingsrättens fällande dom.

ANNONS

Hovrättsförhandlingen äger rum den 9 och 10 augusti – vilket är senare än först planerat. Anledningen är att åklagaren Ann-Christin Claesson föreslog att hovrätten skulle vända sig till Socialstyrelsens rättsliga råd för att få ett yttrande över den rättspsykiatriska undersökningen av 40-åringen. Vilket hovrätten nu har valt att göra.

Claesson anser nämligen att det finns anledning att betvivla att 40-åringen fortfarande lider av en allvarlig psykisk störning. I sin skrivelse till hovrätten lyfter Claesson fram att 40-åringens tecken på psykos har dämpats av en längre tids medicinering. Hon skriver vidare att medicineringen under utredningen har avbrutits "utan att observerbara psykotiska symptom återkommit".

Om yttrandet skulle resultera i att 40-åringen inte längre bedöms lida av en allvarlig psykisk störning kommer Claesson att yrka på en helt annan påföljd i hovrätten.

- Då är fängelse den korrekta påföljden, säger Claesson till HN.

HN har förgäves sökt 40-åringens advokat Leif Silbersky.

Rättsliga rådet

Socialstyrelsens rättsliga råd, även kallat Rättsliga rådet, avger utlåtande på begäran av en domstol eller myndighet.

Rättsliga rådet består av ett flertal läkare och experter inom bland annat rättspsykiatri och rättsmedicin.

Rättsliga rådet har lämnat yttranden i flera uppmärksammade utredningar, bland annat den om mordet på Anna Lindh.

ANNONS