Elinor Odeback, förälder till en elev på Påskbergsskolan, är besviken på skolavslutningarna efter pandemin. – Tidigare år har skolavslutningarna varit fantastiska. Men nu är det ingenting.  (Bilden är en illustration och har inget med innehållet i artikeln att göra.)
Elinor Odeback, förälder till en elev på Påskbergsskolan, är besviken på skolavslutningarna efter pandemin. – Tidigare år har skolavslutningarna varit fantastiska. Men nu är det ingenting. (Bilden är en illustration och har inget med innehållet i artikeln att göra.) Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Föräldrar: Skolavslutningen har gått från storslagen till obefintlig

Sommar och ledighet väntar för eleverna i Varberg. Men firandet har tvärnitat – skolavslutningen har gått från storslagen till obefintlig, enligt föräldrar till elever på Påskbergsskolan.
– Det är en jätteviktig dag för barnen, en högtid, som jag tycker man ska fira, säger Elinor Odeback.

ANNONS
|

Enligt Elinor hade dottern, som går i årskurs sju, först varit i klassrummet och därefter lyssnat på två låtar i aulan – vilket är en stor skillnad från avslutningarna före pandemin. Då var det sång och musik i idrottshallen och alla föräldrar var välkomna.

– Min dotter och två kompisar gjorde sig jättefina och var förväntansfulla. Men bara efter en timma kom de tillbaka. Tidigare år har skolavslutningarna varit fantastiska. Läktarna i idrottshallen var knökfulla av morföräldrar, föräldrar och syskon. Alla sjöng till den otroligt fina musiken och barnen fick visa upp sig. Men nu är det ingenting.

ANNONS

Har du något hopp om en förändring till nästa år?

– Nej, men jag tänker om man protesterar kanske det kan bli det. Jag lade ut ett inlägg på Instagram och det var väldigt många som tycker det är tråkigt, säger Elinor Odeback.

En annan förälder med barn i samma årskurs på Påskbergsskolan tillägger:

– Min dotter sa att när de kom till skolan fick de titta på telefonen en kvart. Efter det sjöng de en låt och efter det fick de gå ut och ta en selfie och sedan gå hem. Jag tycker de är värda en bättre skolavslutning.

Till Påskbergsskolans sommaravslutning var vårdnadshavarna till förskoleklasserna och niorna inbjudna.

Varför har ni inte möjlighet att bjuda in alla?

– Tidigare har vi haft en stor skolavslutning i idrottshallen och det var säkert trevligt på många sätt. Men det blev kostsamt och en för stor organisation som tog för mycket tid från skolarbetet. Vi vill i stället ha en gemensam skolavslutning på skolgården och för att alla ska se och höra begränsar vi för vårdnadshavarna. Det har varit väldigt uppskattat åtminstone av personal och elever, säger Ingela Wiss Altinell, rektor 4-9 på Påskbergsskolan.

ANNONS

Hon tillägger:

– I idrottshallen blev det för många barn svårt att hålla fokus och sitta still under så lång tid.

Rektorn förklarar att skolan heller inte kan bjuda in till en avslutning i ”övre hallen” (aulan) på grund av att brandskyddet inte tillåter det.

Har ni planer på att förändra avslutningen till nästa sommar?

– Det är klart att vi hela tiden gör en utvärdering efter varje skolavslutning. Det har vi gjort tidigare och då har det visat sig att man varit väldigt nöjd med skolavslutningen de sista åren.

LÄS OCKSÅ: Så planerar skolorna i Varberg inför skolavslutningen (2023)

ANNONS