Cykelbud från Foodora på väg med en matleverans till en kund i Stockholm.
Cykelbud från Foodora på väg med en matleverans till en kund i Stockholm. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Foodora startar i Varberg

Företaget Foodora som levererar hämtmat hem till kunderna öppnar i Varberg den 1 september. Samtidigt riktas kritik mot både arbetsmiljö och villkor.

ANNONS
LocationVarberg||

Foodora är en marknadsplats för hemkörning av restaurangmat bland annat. Utkörningen görs med antingen cykel, moped eller bil. Från start i Varberg kommer bland andra Espresso House, McDonalds, Max Burgers, Bastard Burgers och Hemmakväll att vara med. Hittills har femton bud anställts och 19 restaurangers och butikers produkter i staden går att beställa via Foodora.

Företaget finns på flera orter runt om i Sverige, exempelvis i Halmstad. Sammanlagt har Foodora över 4 500 anslutna restauranger. Det ingår i det globala tyska företaget Delivery Hero Holding som finns i 40 länder.

Foodora skapar arbete och tillväxt för det lokala näringslivet men har också fått utstå kritik. Enligt ett fackligt ombud från Transportarbetareförbundet är lönesättningen låg och arbetsmiljön riskfylld. Uppgifter som Foodoras vd Hans Skruvfors tillbakavisar.

ANNONS

– Jag är lite överraskad av den fackliga kritiken. Vi satt och diskuterade kollektivavtal i morse med Transportarbetareförbundet och då var det helt andra tongångar. Våra löner ligger mellan 130-150 kronor i timmen i snitt. Det kan jämföras med en undersköterska som har 120-130 kronor i timmen.

Hans Skruvfors, vd Foodora.
Hans Skruvfors, vd Foodora. Bild: Foodora

– Det känns väldigt roligt att vi nu finns i Varberg, som är västkustens kreativa mittpunkt. Det passar Foodora ypperligt, då vi är ett innovativt bolag som drivs av kreation och förändringsarbete. Det känns också mycket bra att kunna bidra till det lokala näringslivet och vässa deras digitala affär, säger Hans Skruvfors.

Företaget gick kraftigt framåt redan före coronapandemin. När den slog till fick det en extra skjuts och sedan i mars har 1 000 personer anställts.

ANNONS