Hamnmat. I sommar kommer man åter igen att kunna köpa mat från food trucks på Hamnplan. Bilden är från förra sommaren och personerna har inget direkt samband med artikeln.
Hamnmat. I sommar kommer man åter igen att kunna köpa mat från food trucks på Hamnplan. Bilden är från förra sommaren och personerna har inget direkt samband med artikeln.

Food trucks till Varberg i sommar

Det blir food trucks i hamnen även denna sommar. Intresset har ökat år för år, målet är att satsa på lokala aktörer och att skapa mer rörelse i området.

ANNONS
|

Precis som de senaste två åren planerar Varbergs kommun att upplåta mark till ett mattorg, med så kallade food trucks, på Hamnplan nere vid hamnen. Totalt ska mattorget innehålla fyra försäljningsplatser och vara öppet under juni till augusti.

Intresset har varit stort med ett ökat antal sökande varje år. Under februari kommer man att kolla igenom ansökningarna för att sedan lämna besked i början av mars. Flera parametrar vägs in i beslutet.

–Vi vill gärna att dessa food trucks har en lokal anknytning och att det finns en mångfald, vi vill ju gärna inte att vi får fyra korvkiosker. Sedan är givetvis kvaliteten viktig, säger Ulrika Åkerlind på hamn- och gatuförvaltningen på Varberg kommun.

ANNONS

Innan konceptet startade var man orolig över att det skulle väcka missnöje bland restaurangägarna i kommunen, den har i efterhand visat sig vara obefogad.

–Vi har blivit bemötta med positiva reaktioner överallt. Man har upptäckt att detta gynnar alla näringsidkare i området.

Det är även ett uppskattat inslag bland besökarna.

–För barnfamiljer, människor i gästhamnen, det ger en ny dimension till området, säger Ulrika Åkerlind.

Maten blir här en möjlighet för människor att mötas, och göras till en social grej. Det säger Richard Tellström, docent i måltidskunskap vid Restauranghögskolan i Örebro.

–Att man kommer ut och talar om mat, och att man fotograferar och sedan delar bilderna på forum som Facebook och Instagram, säger Richard Tellström.

ANNONS