Familjevänligt. Anna Andersson och Mattias Taavo med dottern Elly Taavo käkar i solen.
Familjevänligt. Anna Andersson och Mattias Taavo med dottern Elly Taavo käkar i solen.

Food trucks här för att stanna

På Hamntorget hittar vi även denna sommar matvagnar av olika slag. Den kulinariska variationen uppskattas. Och de är här för att stanna.

ANNONS
|

Matvagnarna, eller "food trucks" som de också kallas, står för andra sommaren i rad på Hamntorget. Här finns allt från sushi till libanesiskt och såväl hamburgare som vegetariska alternativ. Magens valmöjligheter är många. En stor fördel menar familjen Halvarsson som köpt lite av varje här på Hamntorget.

– Det är smidigt att alla kan beställa vad de vill och det är inte bara den här klassiska snabbmaten som korv med mos, säger pappa Kent Halvarsson.

Intresset för matvagnarna har varit, och fortsätter att vara, stort.

– Både allmänhet och företagare tyckte att förra årets test med matvagnar var mycket lyckat, sade Ulrika Åkerlind, utvecklare på hamn och gatuförvaltningen, på kommunens hemsida tidigare i år.

ANNONS

Därför bestämde sig kommunen för att fortsätta med satsningen även i år. Tanken är att det också under kommande sommar ska finnas matvagnar på Hamntorget. Kommunen beskriver konceptet så här: "…en global trend som innebär att mark tillfälligt upplåts till motordrivet fordon som säljer olika typer av färdiglagade maträtter till förbipasserande". Rima El Zaatari driver den libanesiska matvagnen Rimas tillsammans med sina söner Martin och Hadi.

– Det finns ingen annan som säljer libanesisk mat i Varberg och jag kommer stå kvar även nästa sommar om jag får tillstånd av kommunen. Drömmen är att starta en restaurang någon gång, säger Rima.

I en annan matvagn, Go sushi, finner vi Camilla Fogelström.

– Runt om i världen, i Asien till exempel, står de och grillar på gator och jag tror det är ett uppskattat inslag också här, i vår stadsbild. Jag tror att det finns ett väldigt stort matintresse i Sverige just nu, säger Camilla.

Hamntorgets fyra matvagnar har alla öppet mellan 10.00 och 18.00 varje dag - med möjlighet till utökade öppettider. Tillstånd att ställa upp en matvagn går att söka hos kommunen. Kostnad per plats inklusive elanslutning är 11 600 kronor.

ANNONS