Arkivbild från Makrillfestivalen 2019.
Arkivbild från Makrillfestivalen 2019. Bild: Conny Bengtsson

Folkfesten sedan 1975 ställs in

I 45 år har Makrillfestivalen i Bua inte bara serverat fisk med potatismos, utan också bjudit in till musik och nöje. För första gången någonsin ställs den välbesökta familjefesten in.

ANNONS
|

Den för lokalbefolkningen kända Makrillfestivalen skulle ha fyllt 45 år den 11 juli. Ända sedan en julilördag år 1975 har folkfesten arrangerats av ett antal föreningar i närområdet. Men i år blir det annorlunda. Coronapandemin fortsätter att radera evenemang i almanackan och även festivalen i Bua tvingas ställa in.

– Vi har hela den här pandemihistorien nu. Allting blir ju konstigt. Naturligtvis är det väldigt tråkigt att det är så, men det är ingenting vi kan göra något åt. Det är de här restriktionerna som gäller, säger Nisse Nilsson, samordnare för Makrillfestivalen.

Det började egentligen med ett Valborgsfirande för drygt 45 år sedan. I samband med att folk flyttade till området för arbete på både Ringhals och Väröbruk, tyckte de lokala föreningarna att något skulle arrangeras för att ena invånarna. Det hela utvecklades till att festligheterna även skulle anordnas sommartid. Året efter föddes Makrillfestivalen.

ANNONS

– Ett antal föreningar var inblandade i detta och arrangerade Makrillfestivalen. Det är en familjefest och det har det varit hela tiden. Sedan vi fick tillstånd att servera alkohol har vi blivit mycket större och de senaste åren har vi serverat runt 3000 portioner mat.

Men glöm makrill, potatismos, burköl och artistframträdanden i Bua den här sommaren. Nu fogas Makrillfestivalen till raden över inställda evenemang år 2020.

– Vi har formellt skjutit upp det till den 10 juli 2021, säger Nisse Nilsson.

ANNONS