Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Folkets hus överlever tack vare nya krafter

Situationen var akut och konkurshotet överhängande – men nu ser det ut som att Folkets hus i Rolfstorp kan reda ut stormen. "Vi trodde att vi skulle behöva sälja huset. Så illa var det", säger den nya ordföranden Birgitta Petersson.

De ekonomiska problemen uppdagades i våras. Föreningen som äger och hyr ut Folkets hus i Rolfstorp kunde efter en tids vanskötsel inte ens betala elräkningarna. När elen till slut stängdes av kunde verksamheten inte längre fortgå. Varken medlemmar eller hyresgäster hade då någon aning om vad som hände.

Föreningens dåvarande ordförande och vice ordförande, som är ett par, höll tyst om de allvarliga ekonomiska problemen.

– Vi fick reda på det först den 6 september, det var Kronofogden som meddelade oss, säger Birgitta Petersson, som har varit medlem i styrelsen en tid.

Drygt en månad senare, den 9 oktober, utsågs Petersson till ny ordförande på ett extrainsatt möte.

– Jag hade inte en tanke på att bli ordförande egentligen, men jag kände att vi måste göra allt vi kan för att reda ut den här jädra röran. Det var ingen drömsituation direkt, säger Birgitta Petersson.

Skulderna var stora för den lilla föreningen. Det handlade bland annat om 60 000 kronor i obetalda elräkningar.

– Vi trodde att vi skulle behöva sälja huset. Så illa var det, fortsätter hon.

Vart har pengarna tagit vägen?

– Bra fråga, säger Petersson.

– 80 procent av alla betalningar som har gjorts går inte att verifiera.

Den tidigare ordföranden tog bland annat ut omkring 20 000 kronor i arvode. Även de utbetalningarna saknar underlag. Den nya styrelsen har nu krävt den tidigare ordföranden på en summa pengar.

Den nya styrelsen, som består av både gamla och nya medlemmar, har fått jobba hårt för att städa upp röran i föreningen.

– Jag trodde inte att det var sant när jag började samla in informationen. Det är en sådan härva, man blir så trött, säger Petersson.

För drygt en vecka sedan kom ett positivt besked från kommunen. Föreningen får sitt årliga bidraget trots att de hade missat att ansöka i tid. Tack vare bidraget på runt 94 000 kronor finns nu hopp inför framtiden.

– Nu är vi snart borta från Kronofogden. Och vi har faktiskt ett par intressenter som vill driva företag i Folkets hus, det hade betytt jättemycket för oss att få en fast inkomst.
Många utomstående har stöttat och uppmuntrat den nya föreningsledningen. Och nu har bokningarna börjat trilla in.

– Nästa helg är det disco till exempel.

HN har förgäves sökt den före detta ordföranden.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här