Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anders Ekström är verksamhetschef på Neptunuskliniken i Varberg. Bild: Privat
Anders Ekström är verksamhetschef på Neptunuskliniken i Varberg. Bild: Privat

Folk försöker smita före i vaccinationskö

Privata vårdcentralen Neptunuskliniken upplever att folk försöker smita före i turordningen till coronavaccinet. ”Vi nekar folk varje dag”.

Det är ett stort tryck på att få vaccinera sig mot coronapandemin just nu. Trycket är så hårt att en del vårdcentraler upplever problem.

En av dem är Neptunuskliniken i Varberg som vaccinerar personer med hemtjänst och anhöriga till dem.

– Den största belastningen nu är att det är så många som ringer till oss med frågor om vaccineringen. Sista dagarna har vi haft 200 samtal per dag enbart om vaccinationsfrågor, säger Anders Ekström, verksamhetschef på kliniken.

– Det vore bra att nå ut med att det är vaccintillgången som är flaskhalsen nu. Vi maximerar de tiderna vi har. I nuläget får vi 138 doser i veckan. Successivt ska det bli betydligt fler doser här.

Han uppmanar de som har frågor kring vaccinet att i första hand gå in på 1177.se där man även bokar tider. Förutom funderingar kring vaccineringen finns det även ett annat, mer allvarligt bekymmer.

– De flesta respekterar turordningen. Men vi har varje dag folk som bokar som inte tillhör rätt grupp och som vi får neka vaccin. Jag tror det är en del som drar en rövare helt enkelt, säger Anders Ekström.

Eva Hedbrandh är verksamhetschef på vårdcentralen i Falkenberg. ”Vi har inte alls haft detta problem”, skriver hon i ett mejlsvar till tidningen.

Inte heller på vårdcentralen i Ullared har personer försökt smita före. ”Vi har inte märkt av detta hos oss”, meddelar verksamhetschef Pia Fredriksson.

Johanna Wiechel Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland, har hört talas om problemet, men menar att det inte är speciellt vanligt.

– Det förekommer, men jag kan inte säga att det är i stor utsträckning. Därför ber vi de som bokat tid och ska vaccinera sig, ta med det brev de har fått hem vid vaccinationstillfället, säger hon.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här