Tre sjuksköterskor och en undersköterska är arga för att de blivit av med inarbetad tid i samband med coronaomställningen. Arkivbild.
Tre sjuksköterskor och en undersköterska är arga för att de blivit av med inarbetad tid i samband med coronaomställningen. Arkivbild. Bild: Stefan Bennhage

Flyttad vårdpersonal får sämre villkor

I och med den stora omställningen som Hallands sjukhus gjorde för att klara coronakrisen fick personal flytta från andra avdelningar till epidemiavdelningarna. Flera av dem är nu besvikna över att de blivit snuvade på inarbetad tid.

ANNONS
LocationVarberg||

Tre sjuksköterskor och en undersköterska har hört av sig till tidningen för att de är rejält missnöjda. I vanliga fall arbetar de på en av sjukhusets mottagningar i Varberg. När den stora omställningen gjordes i mars förflyttades många till att arbeta på de nyöppnade epidemiavdelningarna 2C och 3C samt kirurgavdelningen.

Vanligtvis jobbar de dagtid vardagar, 40 timmar per vecka och är lediga röda dagar. På sjukhusets andra avdelningar jobbar undersköterskor 37 timmar och sjuksköterskor 38,25 timmar per vecka men arbetar då även på röda dagar. Genom sina längre arbetsveckor jobbar personalen på mottagningen in tid så att de har rätt att vara lediga på de röda dagarna.

ANNONS

Från januari till mars hade de arbetat in 43 timmar som de hade innestående men när de började på epidemiavdelningarna blev de av med dessa.

– De säger att vi går på vikariat och att vi inte får ut de timmarna. Det är självklart att man hjälper till men man vill också ha tillbaka den tid vi har rätt till, säger en av sjuksköterskorna.

På epidemiavdelningarna och kirurgen får de arbeta kvällar, helger och röda dagar. De har försökt prata med arbetsgivaren men får inget gehör.

En av dem som kontaktade oss har nu gått på semester och kommer att få gå tillbaka till sin vanliga tjänst därefter.

– Det hade varit en sak om man hade valt det här själv men det känns inte alls bra att bli av med en inarbetad tid som motsvarar en arbetsvecka. Jag har fått ändra om hela privatlivet när jag nu plötsligt fått jobba kvällar och helger.

HR-strateg Mats Bunse har en annan syn på saken.

– Jag förstår inte vad de menar med att de har blivit av med inarbetad tid. Det är det arbetstidsmått på medarbetarens nya placering som gäller oavsett vilket arbetstidsmått som medarbetaren har i grunden, säger han.

Exempelvis kan en medarbetare som har arbetstidsmåttet måndag – fredag (40 timmar/vecka, utan helg) förflyttas till en arbetsplats med arbetstidsmåttet måndag – söndag (37 timmar/vecka, med helg). Medarbetare som förflyttas enligt detta exempel arbetar alltså färre timmar per vecka, men kan schemaläggas på helger och röda dagar.

ANNONS

– Det är arbetsledningsrätten som ger arbetsgivaren möjlighet att leda och fördela arbetet, vilket bland annat innefattar de anställdas arbetstider.

ANNONS