Flytande restaurang öppnar snart i Varbergs hamn

I början av nästa år får Varbergs innerhamn ett nytt inslag. Paret Christian och Susanna Mellgren har nämligen köpt sig en flytande restaurang.

ANNONS
LocationVarbergs innerhamn, Träslövsläge|
|

Det var förra året som paret Christian och Susanna Mellgren i Träslöv först började fila på idén om att köpa en passagerarbåt för att köra skaldjurskryssningar utanför Varberg.

– Christian hade varit till sjöss i många år och vi diskuterade olika lösningar på hur vi skulle kunna vara tillsammans som familj. Jag sålde i det läget mitt inredningsföretag för att kunna vara flyttbar om vi behövde flytta utomlands, berättar Susanna Mellgren, som i 14 års tid innan försäljningen drev inredningsföretaget Fräscht i Varberg.

Men någon utlandsflytt blev det inte när coronapandemin slog till – i stället blev det full fart framåt med idén om att starta en flytande skaldjursrestaurang i hamnen i Varberg.

ANNONS

– När pandemin slog till i januari var jag skeppare på ett kryssningsfartyg i Hong Kong. Därifrån reste jag vidare till Singapore där jag blev sittande i karantän i fyra månader, berättar Christian Mellgren.

När Christian väl var tillbaka i Sverige började paret leta efter en lämplig båt och uppvaktade parallellt med detta kommunen om kajplats samt lämpliga skaldjursleverantörer.

– Vi vill att det ska vara så lokala leverantörer som möjligt. Kräftorna kommer från Lars Johansson på Stjärnvik, det är de som också har kräftvagnen i Läjet. Räkorna kommer från Fiskebäck och musslorna från Mollösund, berättar Christian Mellgren.

Han menar att deras arbetsmetoder kommer garantera att skaldjuren är pinfärska när de kommer på matbordet.

– De ligger kylda hela vägen och kommer direkt från fiskebåten. Det finns inga mellanhänder, säger han.

Båten heter Stella Polaris och låg tidigare i Vänern vid Karlstad. 150 besökare kommer kunna tas ombord, även om det antalet antagligen kommer att få sänkas i coronatider. Båten totalrenoveras just nu vid kaj i Läjet och anpassas redan från början efter pandemin.

– Vi är vana vid att tänka på hygienen i kryssningsvärlden och det växlar vi upp ett snäpp nu, säger Susanna Mellgren.

Båten kommer att ligga nedanför Campus under vintrarna och under högsäsong kommer båten att ligga längst ut vid den vågbrytare där Stenafärjan tidigare låg.

ANNONS

Båten kommer sedan att servera mat både vid kaj och på kryssningar längs kusten.

– Kryssningarna kommer att kunna anpassas efter olika önskemål, men tanken är att den ska gå längs strandpromenaden ned mot Svartskär och Rödskär. Det är väldigt fint att se Varberg från havet, berättar Christian Mellgren.

Norrut kommer Getterön, Balgö och Vendelsö vara tänkbara destinationer.

– Folk säger att Varberg inte har någon skärgård, men det vill vi hävda att det finns, säger Susanna Mellgren.

Tanken är att verksamheten ska vara i gång i början av nästa år

– VI har redan bokat in artister som ska uppträda på båten, men det vill vi inte säga vilka det är ännu. Vår hemsida kommer att vara uppe om ett par veckor, säger Christian Mellgren.

Paret Susanna och Christian Mellgren

Susanna och Christian Mellgren är båda 41 år gamla och bosatta i Träslöv.

Christian har en lång och gedigen bakgrund inom kryssningsvärlden och har varit skeppare på kryssningsfartyg världen över. Han började en gång i tiden sin karriär som fiskare på en räktrålare.

Susanna har under 14 års tid drivit inredningsföretaget Fräscht som hon sålde vidare förra sommaren.

Nu har de tillsammans bildat bolaget Varbergsbåtarna AB, som kommer att bedriva restaurangverksamhet på båten Stella Polaris under varumärket Varberg Cruise Line.

ANNONS