Flygande yoga får deltagarna att sväva fritt

Yoga i det fria brukar vara förknippat med Kajplats balans i Träslövsläge, men denna gång handlar det inte om bryggyogan utan om yogaformen där deltagarna svävar fritt i luften.

ANNONS
LocationVarberg|

Passet i flygande yoga börjar med att deltagarna själva hänger upp tyggungor i krokar i taket. Yogastudion ligger precis invid hamnen i Träslövsläge och stora fönster mot vattnet ger en utsikt över båtar och hav. Här ska deltagarna snart sväva över marken i flygande och upp och nedvända positioner, men gungorna används också som stöd i styrkepositioner och som en avslappnande säng.

– Många tänker sig att det är avancerat, men man gör efter sina egna förutsättningar och då spelar det ingen roll om man är på olika nivåer, säger Hanna Nylin, delägare i Kajplats Balans.

I dag är det ett rent pass med flygande yoga, men gungorna används ibland på andra pass för allt från barn till seniorer och gravida.

ANNONS

Passet börjar med en lugnare del som uppvärmning. Gungorna används som stöd för olika delar av kroppen, de kan både ge avlastning och lite extra styrkemoment, som till exempel när deltagarna står i plankposition med händerna i tyggungan. Övergången till den flygande delen börjar med att gunga sittandes. Sedan flyger deltagarna både högt och lågt. Ibland byts gungan ut mot handtag som blir lite som romerska ringar.

– Man kan vara lekfull och akrobatisk om man vill. Det handlar om att vända perspektivet och vara upp och ned, vilket många inte är vana vid, säger Emma Tejler som leder passet.

Alla vågar inte de upp- och nedvända ställningarna. För nybörjare kan övningarna anpassas, men på just det här passet vågar även förstagångsbesökaren sig på att hänga fritt upp och ned.

– Man ser ofta när någon vill, men inte riktigt vågar först. Och man ser lyckan när de väl vågar. Då frågar de ofta om vi kan ta kort, säger Hanna Nylin.

Monika Vass är en av de mer vana deltagarna. Hon tränar klättring så flygande yoga blir ett bra komplement, som också har lite höjdmoment i sig.

– Det är lekfullt och roligt. Det är som att hitta tillbaka till barnet i sig, säger hon.

ANNONS

Hanna Nylin startade Kajplats balans 2018 efter att ha haft verksamhet på olika platser tidigare. När hon hittade lokalen i hamnen blev den hennes yogastudio.

– Den yogan jag gör fanns inte här i stan. Yoga finns i så många olika former, jag gör en mer fysiskt form, förklarar hon.

Nu finns här sex tränare och flera andra former av yoga i lokalerna. Sedan årsskiftet är de också två som driver företaget då Sara Bäcklund gick in som delägare.

På sommaren är bryggyogan utomhus numer välbesökt av både bofasta och sommargäster.

– Det har blivit lite som vår nationalrätt, säger Hanna Nylin.

ANNONS