Flygande start på cykelsäsongen

Efter alla turer – det blev cykelpremiär i helgen. Emil Lindgren cyklade snabbast men Hugo Eliasson kom trea och var glad ändå.

ANNONS
LocationBreared||

Varberg MTB Meeting kunde genomföras i helgen. Det var bara eliten som körde i Breared.

– Ungdomarna är taggade till tusen, så det är jättesynd. Det är bara att hoppas att det får komma igång. Varberg har ju många elitcyklister, så det är kul att vi får göra det för dem, säger Henrik Eliasson, ledare i Varbergs MTB.

Var det svårt att få tillstånd?

– Inte när vi presenterade det här upplägget. Banan har gjorts lite lättare rent tekniskt för att vi ska minimera risken för att belasta sjukvården.

Hugo Eliasson visade hur kul det var att köra på hemma- plan när han dansade över mållinjen på ett hjul.

– Det är tufft men kul att vara tillbaka i en Sverigepremiär. Senast jag tävlade var i mars när jag var på turnén i Europa (Tyskland och Italien). Senast jag körde på svensk mark måste ha varit i SM (höstas).

ANNONS

– Det är alltid speciellt med första loppet eftersom det är lottad startordning. Det blir en himla kamp om placeringar. Jag stod i nedre halvan och fick göra ett stort jobb för att komma ikapp. Jag fick ett bra flow sedan.

Eliasson låg på tredje plats men var en bra bit från Emil Lindgren.

– Det gäller att komma tillbaka till ett lugn efter att ha hetsat i början. Det är lätt att komma upp i varv och göra misstag.

Banorna var torra – nästan alldeles för fina för de som älskar att vältra sig i lera och fånga hjulsprutt med hakan.

– Jag gillar när det är lerigt. Jag gillar de här förhållandena men bäst gillar jag regn och lera.

Svenska MTB-cyklister har en planerad tävling att se fram emot. 1 maj körs en liknande tävling i Jönköping.

– Efter det satsar jag på att köra i Tyskland (Albstadt) och Tjeckien (Nové Mesto) för att köra världscup. Det blev inte så mycket i fjol eftersom mycket var inställt. Hittills i år har jag varit ute 2,5 månad.

Det blir ett hotelliv?

– Ja, men det är viktigt att utnyttja de kontakter jag har för att bo billigt eftersom jag till största delen finansierar allt själv. Jag bor inte på lyxhotell direkt. Det är svårt att visa upp resultat (för sponsorer) när det inte körs så många tävlingar.

ANNONS

På damsidan vann Emma Belforth klart. Hon började köra sent (2018). 2019 gjorde hon entré i elitklassen och blev femma på SM. 2020 blev hon tvåa. Det är raskt trampat för den före detta skidlöparen.

– Jättekul att lära sig något nytt som vuxen.

Äntligen fick cyklisterna komma igång med tävlandet. Varbergs MTB har drygt 400 medlemmar varav 170 barn och ungdomar. ”Det är ganska många föräldrar som är med. Vi har därför rätt många att ta hjälp av, säger Jennie Persson i Varbergs MTB. Emma Belforth vann damklassen och Emil Lindgren blev vinnare på herrsidan.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS