Under oktober har åtta personer hittats inne på området eller ombord på båtar efter att de olovligen tagit sig in på Varbergs hamns område.
Under oktober har åtta personer hittats inne på området eller ombord på båtar efter att de olovligen tagit sig in på Varbergs hamns område. Bild: Håkan Johansson/Arkiv

Flera gripna efter olovligt intrång i Varbergs hamn

Åtta personer har under oktober månad olovligen tagit sin in på Halland Hamnars område i Varberg.
– Vi får väl se om det här är någon trend, säger förundersökningsledare Jan Nicklasson.

ANNONS
|

Totalt har åtta personer olovligt tagit sig in i Varbergs hamn den senaste månaden. HN har tidigare skrivit om två personer som den 7 oktober greps efter att de hittats gömda på en båt som skulle till Storbritannien. I dag - den 26 oktober - står ytterligare två personer åtalade för olaga intrång samt obehörigt tillträde till skyddsobjekt för att de tagit sig in på Hallands Hamnars område. De båda personerna greps den 23 oktober efter att de - och fyra andra personer - hittades ombord på två av fartygen som låg i hamnen.

ANNONS

– I fredags (den 23 oktober) anträffades personer i utrymmen ombord på två båtar. Totalt sett hittade man sex personer i fredags men jag är osäker på om två av dem var ombord på någon båt, säger Jan Nicklasson, förundersökningsledare på polisen i Varberg.

Är det här en sammansättning av personer som känner till varandra?

– De åtta som ska lagföras denna månaden har alla samma nationalitet. Så mycket kan jag säga.

Hur vanligt är den här typen av händelser?

– Hur vanligt det var innan hamnen blev ett skyddsobjekt vet jag inte. Men vi får väl se om det här är någon trend och om det dyker upp nya lycksökare, säger Jan Nicklasson.

Som HN tidigare skrivit så har det i perioder varit problem med att obehöriga befinner sig inne på hamnområdet. I september greps en person i England efter att hen olovligt tagit sig ombord på en båt i Varbergs hamn. Efter intrånget den 7 oktober berättade Jonas Svensson, operativ chef för Varbergs hamn, för HN att de utökat åtgärderna i hamnen. Det handlade om belysning i hamnen nattetid och ett vaktbolag som gör ronder i området.

LÄS MER:Två män åtalas efter att ha smugit på båt i Varbergs hamn

ANNONS