Flera förändringar när Höråsens plantskola har fått nya ägare

Tvååker. Många handelsträdgårdar försvinner för att ge plats åt andra verksamheter och lönsammare bebyggelse. Men Höråsens plantskola lever vidare under nytt ägarskap.

ANNONS
|

Solen strålar över Höråsens plantskola som i början av juni kan beskrivas som en oas av färg och form. Allt verkar ha vaknat till liv nu när ­sommarvärmen äntligen kom.

Redan i början av 1960-­talet startades plantskolan av Evert Svensson.

Hasse Nilsson, 63, började som lärling direkt efter ­nionde klass. Han blev kvar. 1986 tog han över som ägare.

Mycket har förändrats sedan Evert Svenssons tid.

– Det var mer att gräva förr, ett tyngre arbete. Då fanns det inget container- eller krukodlat utan antingen var det klumpväxter eller barrotade växter. Säsongen var kortare eftersom en större del var odlat på friland, säger Hasse Nilsson.

ANNONS

Sedan årsskiftet har han lämnat över verksamheten till tre nya ägare, men kommer att vara kvar som anställd ett tag till.

– Jag har drabbats av ­reumatisk värk och känner väl att jag har gjort mina år. Det känns bra att lämna över.

De nya ägarna heter Lina Eliasson, Jeanette Eriksson och Marie Lütz.

Tre ägare i stället för en. Vad är fördelarna?

– Fördelarna är många. Det är väldigt mycket arbete och det är skönt att kunna fördela det på tre. Hasse jobbade varje dag fram tills det blev mörkt, säger Jeanette Eriksson.

Marie Lütz nickar.

– Jag tror det är därför många plantskolor försvinner. Nästan alla är familjeföretag, barnen har sett sina föräldrar eller släktingar slita. Det är ingen som vill hålla på så i längden.

De nya ägarna vill naturligtvis sätta lite av sin egen prägel på verksamheten, men det blir inga dramatiska förändringar. Plantskolan har ramats in lite tydligare med nya stolpar vid entrén. Kassan har flyttats från ett litet rött uthus till ett stort växthus.

– Den här plantskolan är den finaste jag vet och den har alltid varit fantastisk. Det är så värdefullt att kunna få utveckla den vidare. Även om man inte behöver ändra så mycket går det alltid att utveckla. Utbudet vill vi inte ändra på, det är fantastiskt, säger Lina Eliasson.

ANNONS

Pandemin har dock gjort att det råder en viss brist på växter.

– Alla har ju upptäckt hur roligt det är med trädgård. Det påverkar tillgången i hela Europa, säger Jeanette Eriksson.

Vad är svårast att få tag på?

– Träd, både vanliga, bär och fruktträd. Det tar lite tid att få fram. Det ätbara har blivit väldigt populärt. Det har legat i tiden ett tag med tankar om självförsörjning och det har blivit ännu större under pandemin, säger Marie Lütz.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS