Fler önskar söndagsöppet efter Gallerians ökning

Tillbyggnaden av Gallerian har blivit en succé. Januari-juli ökade besöksantalet med nästan 40 procent jämfört med 2017. I huset pratar handlarna positivt om utvecklingen. Men det finns också vissa orosmoln.

ANNONS

Göran Borg, vd för Galleria Trädgården, är så klart nöjd med utvecklingen.

– Vi har en besöksökning på strax över 40 procent för året, vilket är fantastiskt bra. Jag trodde att det skulle dämpa sig lite efter sommaren men det har det inte gjort. När jag gjorde kalkyler på utbyggnaden av Gallerian räknade jag med en ökning av besökare på ca 20-25 procent så det här är långt över förväntan.

Gallerian har fått flera nya butiker, andra har byggts om och fräschats upp.

– Självklart har det haft stor betydelse, framför allt H&M med sin nya stora butik, säger Göran Borg.

ANNONS

Han hoppas att den övriga cityhandeln har nytta av Gallerians popularitet. Han vill också se att fler butiker hakar på och har söndagsöppet, vilket butikerna i Galleria Trädgården haft i snart ett år.

– Min åsikt är att det måste ske. Jag tror på kommunens strategi att behålla handeln i centrum och då är söndagsöppet en viktig faktor.

Fler besökare alltså, men hur är egentligen stämningen i huset? Och vad säger besökarna? Vi gör en koll med de som vet - butiksinnehavarna.

Sofie Severinsson på Haga Hem tycker att Gallerian har blivit mer inbjudande.

– Det är mycket positivare och mer folk i rullning nu, som inte är byggarbetare, säger hon och skrattar.

– De som handlar är också glada att allt är klart. Det var tufft under ombyggnationen, den pågick ju under nästan två år. Det märks att det är mer folk, men vi mäter först och främst hur många som kommer in och hur många av dem som handlar. Det ser bra ut.

Hon är positiv till söndagsöppet.

– Jag har ofta hört att det är så synd om oss som måste ha öppet, men det är så vi får stan att leva.

Kenneth Johansson är butikschef på Kappahl. Även han är nöjd med utvecklingen.

ANNONS

– Att besöksfrekvensen ökar så mycket mot föregående år ett kvitto på att det är en lyckad ombyggnation. Det har verkligen blivit jättebra och det hör vi även från kunderna.

Hur ser du på söndagsöppet?

– Det har varit plus och minus. Vissa söndagar har varit riktigt starka. Ibland kan jag känna att det kan ta en del från lördagens försäljning. Men på sikt blir det bra. Alla butiker i centrum är tyvärr inte riktigt med på söndagsöppet och man kan tycka att Varberg Handel skulle ha bestämmanderätt. Men det går inte att tvinga folk.

Inget du saknar i huset?

– En skoaffär. Det kommer en del frågor om det. Vi har lite skor här, men inget heltäckande utbud.

Kerstin Mehrens på Viola parfymeri & hudvårdssalong:

– Vi har gjort ett jättelyft. Jag hoppas alla förstår vilken möjlighet det finns med Gallerian att utveckla hela centrum och cityhandeln. Det är vad alla tillresande säger också, det finns ingen galleria så centralt belägen som är så aktiv på andra orter. Då är det viktigt att övriga centrumhandeln hakar på och att även kommunen förstår hur viktigt det är att de hjälper till så att det går att ta sig hit. Jag kan känna en viss oro över hur det kommer att bli under tunnelbygget.

ANNONS

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

ANNONS