Farehamnen blir utan järnvägsförbindelse i maj månad. Gods kan fortfarande ankomma innerhamnen med järnväg, och det innebär att hamnen kommer behöva göra fler transporter internt. Mer gods än vanligt kommer också ankomma med lastbil.
Farehamnen blir utan järnvägsförbindelse i maj månad. Gods kan fortfarande ankomma innerhamnen med järnväg, och det innebär att hamnen kommer behöva göra fler transporter internt. Mer gods än vanligt kommer också ankomma med lastbil. Bild: Rebecka Kvint

Fler lastbilar när hamnen blir utan järnväg

Farehamnen blir utan järnvägsförbindelse under maj månad. Ett stort spårarbete gör att en del transporter då kommer behöva gå på lastbil.

ANNONS
|

Den som står på Getteröbron och blickar söderut kommer se ett industrispår som startar / ändar just här. Det spåret leder till Farehamnen och används friskt för bland annat Södras transporter.

Från den 30 april till den 30 maj kommer det spåret att byggas om, mellan området vid Getteröbron till Östra Hamnvägen. Det gamla spåret ska bort och ett nytt ska på plats, på en höjd av 3,2 meter över havet – detta för att säkra den nya järnvägsanläggningen för befarade stigande havsvattennivåer i framtiden. Arbetet är en del av projekt Varbergstunneln.

Samtidigt ska en entreprenör på kommunens uppdrag göra arbeten med växlar längs spåret på den västra sidan om Östra Hamnvägen.

ANNONS

Sammantaget blir konsekvensen att hamnen får klara sig utan Farehamnsspåret under maj månad. Fler godstransporter kommer gå på spåret som leder till innerhamnen. Mer gods kommer under denna period att hanteras internt i hamnen.

Enligt Marcus Åsgärde, platschef Södra Cell Värö, påverkar inte detta Södras affärer nämnvärt.

Lika många båtar som vanligt

Carl-Henric Hägg, produktionschef på Hallands Hamnar, säger att man samordnat allt så gott man kan.

– Det klart att det här påverkar oss. En del transporter behöver läggas om på lastbil. Men någon gång måste järnvägstrafiken till hamnen stoppas under arbetet med Varbergstunneln, det förstår vi, och då är det bättre att det blir ett ordentligt stopp som nu i stället för flera, säger han.

Påverkar det antalet ankommande och avgående fartyg?

– Nej, det gör det inte.

ANNONS