Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Fler lärlingsutbildningar startar på PS

Till hösten startar Peder Skrivares skola lärlingsutbildning inom ytterligare två program - restaurang och livsmedel samt vård- och omsorgsprogrammet. Förhoppningen är att det ska göra utbildningarna mer lockande.

Lärlingsutbildningar finns redan inom flera yrkesprogram på PS, exempelvis bygg och anläggning, fordon, vvs- och fastighet och industriprogrammet. På flera andra orter har även vård- och omsorgsprogrammet och restaurang- och livsmedelsprogrammet lärlingsutbildningar.
– I Varberg ligger vi lite efter så vi känner att det är hög tid att haka på, säger Gisela Nottorp, vårdlärare på PS som fått uppdraget att dra igång lärling.

Både vård- och omsorgsprogrammet och restaurang- och livsmedelsprogrammet har haft minskat söktryck på senare år. Kanske kan lärlingsutbildningarna vända trenden.
Från och med hösten kommer de att smygas igång. Tanken med vård- och omsorgsprogrammet är att eleverna som då börjar trean har möjlighet att söka. De utgångar som finns är äldres hälsa och LSS. Ytterligare ett alternativ finns och det är akutsjukvård, men då sker utbildningen inte i lärlingsform.
I lärlingsutbildningar läser eleverna två dagar per vecka på skolan och tre dagar är de ute på arbetsplatsen. Lärlingseleverna får exakt samma examensbevis som de elever som läser på traditionellt vis.

Förra veckan hade några representanter från lärlingsverksamheten i Borås bjudits in för att berätta om hur de arbetar.
– En stor fördel med lärlingsutbildningen är att eleverna är anställningsbara direkt efteråt, säger Ninnie Johansson, vårdlärare på Almåsgymnasiet i Borås.
I Varberg har det privata äldreboendet på Breared, Vardaga (tidigare Carema) lovat att ta emot lärlingarna. Handledare kommer att utbildas via webben.
– Det är viktigt att vi gör det här ordentligt med hög kvalité, säger Gisela Nottorp.
Ytterligare en positiv effekt som lärlingsutbildningen för med sig är att undersköterskorna som handledare får en karriärstege som tidigare saknats.

Från Borås kommer nästan enbart positiva erfarenheter. Någon undrade om det inte blir väldigt mycket folk när de tar emot 10 respektive 9 lärlingar på varje avdelning. Men det löser de genom att dela upp arbetsuppgifterna mellan sig. Vissa lärlingar arbetar ibland kväll och helg med sin handledare.
– Från fackligt håll finns det heller ingen motsättning så länge vi inte går ner i bemanning, säger Susanne Hogland, enhetschef Österlånggatan 4, det boende som tar emot lärlingarna i Borås.
Så långt det är möjligt ska eleverna ta eget ansvar. De får dispens för att verkligen kunna utföra alla arbetsuppgifter. Till exempel ta hand om en avliden person.
– När de sedan kommer hit och sommarjobbar får de inte göra lika mycket, säger Ninnie Johansson.

Bella Ahlgren är lärling i Borås och hon läser tredje året på gymnasiet. Hon trivs väldigt bra.
– Jag ville först inte gå gymnasiet men efter att jag var på öppet hus och fick höra om lärlingsutbildning bestämde jag mig direkt för att det var det jag skulle gå. Man lär sig jättemycket av att vara ute och jag gillar att göra saker praktiskt, säger hon.
För restaurang- och livsmedelsprogrammet har en elev redan tjuvstartat lärlingsutbildningen. Men till hösten kommer några elever från årskurs två att köra igång på riktigt.
– Restauranglärarna är ute och pratar med restauranger nu för att få tag i sådana som kan tänka sig att ta emot en lärling. Troligtvis kommer eleverna att få byta restaurang några gånger under året för att få lära sig alla moment de ska kunna, säger Petter Öhrling, rektor.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här