Fler arbetslösa trots 6000 nya jobb

Det finns gott om lediga jobb i Varberg. Trots detta ökar arbetslösheten. – Det är inte lätt att hitta rätt personer till jobben, säger Tord Andersson, sektionschef på arbetsförmedlingen i Varberg.

ANNONS
|

"Det är attityden, dumbom". Så lyder den provokativa titeln på den rapport som branschorganisationen Företagarna presenterade i förra veckan. Den syftar på små och medelstora företags problem att hitta rätt arbetskraft vid rekrytering.

– Det blir svårare och svårare att möta företagens krav. Mycket hänger ihop med att kraven ökas på effektivitet och lönsamhet i själva företaget. Det finns dåligt med plats för dem som inte är högproduktiva, säger Marie Axtelius, regionchef på Företagarna Halland.

Resultatet visar att halländska företag lyckats tillföra rätt kompetens vid mindre än hälften av sina rekryteringar under de senaste två åren, klart lägre än rikssnittet. Dessutom förväntas halländska företag ha ett fortsatt högt behov av ny personal i framtiden.

ANNONS

– I stort upplever många företag att man kan tillföra kompetens inom företaget. Men det kräver en vilja att anpassa sig och lära sig hos de som rekryteras, säger Axtelius.

Det finns gott om jobb också i Varberg, nästan 6 000 tjänster har annonserats hittills i år. Men även här saknas det rätt personer för många yrken.

– Det är samma bild här, kanske ännu mer egentligen. Vi är ju en region här i norra Halland med en extremt god arbetsmarknad. Det är ovanligt mycket lediga jobb som flyter in och inte lätt att hitta rätt personer, säger Tord Andersson, sektionschef på arbetsförmedlingen i Varberg.

Med tanke på hur expansivt Varberg är, borde det då inte flytta in mycket kompetens?

– Det gör det säkert, men vi märker kanske inte av det på arbetsförmedlingen. De kanske har flyttat hit på grund av jobb och har då redan en anställning. Trots den fantastiskt goda arbetsmarknaden ökar arbetslösheten här, om än knappt.

Andersson beskriver dagens kravspecifikationer som ett av de större problemen. Få jobb finns för de som inte fullföljt skolan.

– Många av dem som är inskrivna hos oss har långt till jobben. De som saknar gymnasieutbildning och de nyanlända har problem av olika anledningar. Det är det vi försöker koncentrera oss på, att försöka få in dem på arbetsmarknaden.

ANNONS

Från Företagarnas sida tolkas kompetensproblemet på två olika sätt. Dels menar man att det finns ett problem med attityden och inställningen till arbete hos dagens unga nyanställda. Dels att problemet är djupare än så och bottnar i allt hårdare krav på företagen.

– Det är tufft att vara företagare i dag och det speglas på arbetsmarknaden. Lagstiftningen går inte i en riktning som gör det enklare och roligare att driva företag, snarare tvärtom, säger Axtelius.

Hon menar att mycket fokus i dag ligger på vilka rättigheter de anställda har, men nästan ingen pratar om företagens rättigheter.

– Om regeringen ska bestämma vinsten i företagen, hur ska man kunna driva företag då?

Axtelius pekar på byggbranschen, lantbruket och åkerinäringen som tre branscher som drabbats hårt av nya lagändringar. Mer kan komma med den omdiskuterade kilometerskatten som regeringen föreslagit.

– Transportnäringen är blodomloppet i vårt land, fungerar det inte för den näringen då har vi större problem än vad vi förstår, säger Axtelius.

Totalt har det anmälts 6 621 lediga jobbplatser till arbetsförmedlingen i Varberg under de senaste tolv månaderna. Nästan en tredjedel av dem är inom vård och omsorg. Tillsammans med utbildningsyrken står de båda grupperna för nästan hälften av samtliga lediga jobb.

Siffrorna i tabellen står för antalet tjänster som utannonserats från och med 1/11 2015-31/10 2016.

Vård och omsorg: 2 162

Utbildning: 1 042

Handel: 627

Hotell och restaurang: 472

Industri: 416

Service: 305

Byggverksamhet: 300

Offentliga tjänster: 295

Transport: 230

Trädgård: 108

ANNONS