Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fler anmälde grov våldtäkt förra året

Förra året anmäldes 19 grova våldtäkter inomhus i Varberg - tio fler än 2012. – Min spontana reaktion är att det är fler som vågar anmäla, säger Inger Ohlsson, sexualbrottschef i Halland.

Att fler anmäler tror Inger Ohlsson beror på en större massmedial uppmärksamhet kring våldtäkter som gör att fler orkar och vågar berätta. Men fortfarande förknippas våldtäkter med skamkänslor och vissa avstår troligtvis helt från att gå till polisen.

– Jag tror att det finns ett stort mörkertal när det gäller våldtäkt, det är säkert lika stort som när det gäller misshandel i nära relationer, menar Inger Ohlsson.

Statistiken kan vara något missvisande eftersom brottsrubriceringen ibland ändras när sexualbrottsroteln får ärendet och börjar utreda det. En händelse som först anmälts som våldtäkt kan exempelvis ändras till sexuellt ofredande eller sexuellt tvång.

I den här typen av våldtäkter som sker inomhus är offer och förövare ofta kända för varandra. Ett vanligt scenario är att man träffas på krogen, går hem tillsammans och så går det överstyr.

I rätten står sedan ord mot ord om vad som hänt, vilket är en anledning till att få anmälningar leder till åtal och fällande domar.

– Det är väldigt sällan och det är synd att det är så. Åklagaren får inte väcka åtal om den inte tror att det går att vinna målet.

Att förebygga våldtäkterna är svårt, enligt Inger Ohlsson. Ett sätt är att gå ut i medierna och tala om att det är viktigt att offren anmäler.

– Det är viktigt att de kommer till oss och berättar att de blivit våldtagna eller slagna så att vi kan hjälpa dem. Det handlar inte bara om att hjälpa offret, utan även om att gärningsmannen ska kunna få den vård han behöver.

Men varför ska man gå till polisen om gärningsmannen ändå troligtvis inte blir dömd?

– För att man ska få upprättelse och känna att någon tror på en. När kvinnorna kommer till oss och får berätta så brukar de säga att det är rätt så skönt.

– Vi upplyser dem också om att det inte är säkert att det leder någonstans, men vi säger alltid att vi gör vårt bästa.

I somras skärptes sexualbrottslagstiftningen och regeringen har nyligen tillsatt en ny utredning som ska ta reda på varför så få fall leder till fällande domar och om en så kallad samtyckeslag bör införas.

Men Inger Ohlsson är tveksam till om en samtyckeslag, som det på senare tid höjts krav på, skulle hjälpa.

– Jag förstår inte riktigt vad som menas med samtycke? Det krävs det ju nu också, man kan inte ha samlag med någon som inte vill, då blir det ju våldtäkt, resonerar hon.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här