Fjärrkyla kan vara på gång till Västerport och sjukhuset

Varberg Energi ser över möjligheten att erbjuda fjärrkyla till bland annat Västerport och sjukhuset – en investering med en rätt saftig prislapp. – Det varmare klimatet har fått fler att börja kika på andra komfortkylningsmöjligheter, säger marknadschefen Henrik Näsström.

ANNONS
LocationVarberg||

Bolagets nye marknadschef Henrik Näsström är en av flera som driver utvecklingen av fjärrkylan. Han har tidigare arbetat på Mälarenergi i Västerås och på konsultfirman Sigholm Tech i Göteborg – som tagit fram en utredning kring potential för fjärrkyla i Varberg.

Henrik Näsström, marknadschef på Varberg Energi.
Henrik Näsström, marknadschef på Varberg Energi. Bild: Varberg Energi

– Jag har arbetat med fjärrvärme och fjärrkyla i 14 år och var chef för marknad och distribution på Mälarenergi.

Hur långt har ni kommit med planerna för fjärrkyla till Varberg?

– Vi har gjort en förstudie kring vilka investeringskostnader som krävs och undersöker nu vilket marknadsbehov som finns i staden. Investeringen är förhållandevis stor och då är det viktigt att vi presenterar ett väl underbyggt beslutsunderlag för vår styrelse, säger Henrik Näsström.

ANNONS

Enligt förstudien ligger investeringskostnaden på 54 miljoner.

Fjärrkyla till Västerport och sjukhuset

Tanken är att anslutningspunkter till fjärrkylaledningen på sikt ska finnas i stadsdelen Västerport, vid sjukhuset, i centrum och Lassabacka industriområde.

– I Västerport är det främst kontor, Campus och hotellet som är lämpade för fjärrkyla. Men ledningen passerar hela citykärnan och då även Stadshotellet, gallerior, restauranger och äldreboenden. En ledning planeras även till Lassabacka som är ett ypperligt område för fjärrkyla då byggnaderna där har förhållandevis stora kylbehov och hög energitäthet.

Vilken är den främsta anledningen till att ni tittar på fjärrkylans potential i Varberg?

– Det känns onödigt att kyla fastigheter med elektricitet när vi har ett kallt hav att tillgå. Varberg växer intensivt och el kommer att behövas till andra sektorer. Att använda fjärrvärme och fjärrkyla till relativt enkla uppgifter som att värma och kyla fastigheter är både resurseffektivt och samhällsekonomiskt.

Så fungerar fjärrkyla

Vatten pumpas upp från havet till en produktionsanläggning (som är tänkt att placeras vid värmeverket Flisan). Kylan i havsvattnet överförs till vattnet i nätet som sedan pumpar ut kallt vatten i isolerade ledningar under marken till fastigheter. När havsvattnet är för varmt under sommaren är planen att använda överskottsvärmen från Värö Bruk. Massafabriken levererar varmvatten året om och genom en process (absorptionskyla) kan ett undertryck förånga vatten vid en låg temperatur för att kyla fjärrkylavattnet.

ANNONS

Nackdelar och fördelar med fjärrkyla

Enligt Energifosk* är fördelarna med fjärrkyla att den ofta har betydande miljöfördelar eftersom den innebär en effektiv användning av energi. Kritiken som riktas mot fjärrkyla består, bland annat, av att satsningen innebär inlåsningseffekter för kunderna, det vill säga att kunder som väljer fjärrkyla blir låst till en säljare vilket kan bli kostsamt vid ett eventuellt byte till ett annat system.

Om Varberg Energi väljer att klubba beslutet om att satsa på fjärrkyla tar det uppemot fyra år innan kunder kan anslutas.

– Men vi kan erbjuda mobila lösningar redan nästa år som vi sedan ansluter till fjärrkylanätet när det är byggt, avslutar Henrik Näsström.

Fotnot: Energiforsk är ett forsknings- och kunskapsföretag som driver och samordnar energiforskning.

Vattendom krävs för att planen på fjärrkyla ska gå i lås:

För att få använda havsvatten till kylning krävs en dom i Mark- och miljödomstolen. Domen reglerar hur mycket vatten som får föras bort och återföras till havet. Enligt Sigholm Tech förstudie krävs en miljökonsekvensbeskrivning som tar cirka två år att genomföra och som kommer kosta två miljoner kronor.

ANNONS