Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Fjärde generationen för Ekkullens fårfarm vidare

På gården där Ekkullens ekologiska fårfarm ligger har verksamheter drivits i fyra generationer. Men det är Mari och Daniel Neldemo som är först ut att inrikta sig på får. Kärleken till platsen och livsstilen gör motgångar värda att gå igenom.

Det är som att vara långt bort från omvärlden på Ekkullens fårfaram i Kvarnome utanför Veddige. En majestätisk ek breder ut sig och stjäl uppmärksamheten från alla andra robusta träd. Hagarna står vida och ännu gröna. I gårdsbutiken finns Maris hantverk, ekologiskt kött, grönsaker och ägg från gården och varor från närområdet.

När de tog över gården efter Maris föräldrar 2009 funderade de länge vad de skulle bedriva för verksamhet.

– Pappa la ner djuren 2001. Jag är yngst och mina syskon ville inte ta över, men jag känner starkt för att föra släktgården vidare. Vi köpte 15 tackor och en bagge på prov i april 2009, säger Mari.

– Något år senare var vi uppe i 130 tackor och över 450 med alla lamm. Nu har vi runt 100. 80-100 är lagom, fyller Daniel i.

Lära genom att göra

Ingen utav dem var vana vid just får. Mari har gått djurvårdsutbildning och jobbat på en gård där det fanns får medan Daniel inte hade någon djur- eller lantbrukarbakgrund. Mycket har handlat om att lära genom att göra.

Egen regi

De första åren sålde de lamm till Scan.

– Men vi gick back på det, man behöver driva verksamhet i så stor skala för att det ska bli lönsamt. Vi behövde båda ha jobb vid sidan av för att kunna ha djuren och det blev inte hållbart. 2016 tog vi beslutet att sälja i egen regi i stället och vi öppnade butiken, säger Mari.

Sedan de startade sin verksamhet har de varit med om flera större väderhot. Det har även varit dåliga skördar och sjukdomar som lett till stora konsekvenser för verksamheten där torkan 2018 var det värsta de varit med om. Men 2019 och i år har varit bra år.

– Det känns som att det har släppt nu, vi har stamkunder och nya hittar hit varje vecka. Nu har vi också några grisar från Ragnarssons här och tänker prova griskött till jul och utvärdera det, säger Mari.

De var också i år som de började med grönsaker till försäljning så väl som självplock av solrosor. Höns har de haft i några år.

– Vi vill ha olika ben att stå på, är det något som inte fungerar ett år står man inte och faller på det, säger Mari.

Mari stannar hemma

Fram till att de fick barn jobbade båda på gården. Nu har Mari valt att kunna vara hemma länge med båda sönerna, som nu är 3,5 och 1 år. Hon ansvar också för gårdsbutiken.

– Nu ses vi aldrig så vi hinner aldrig bli arga på varandra, skämtar Daniel med ett leende.

– Vi har alltid varit bra på att separera jobb och familjeliv. Det är klart att man kunde ha olika åsikter om hur jobbet skulle fungera och kunde gå in i argument om det, men vi släpper det när vi kom hem, säger Mari.

Daniel sköter djuren och marken. Inte sällan är en arbetsvecka på 60-70 timmar, i perioder över 80.

– Men tempot är långsammare. Man kan inte köra på i full fart tolv timmar om dagen. Det är en lyx att jag kan vara ute hos djuren och komma hem till min fru och mina barn på 11-kaffe och middag, säger Daniel.

– Jag kan inte tänka mig något annat jobb. Jag älskar friheten, att kunna lägga upp min egen tid. Och jag älskar livet på gården, djuren och att vi gör det här för oss själva, säger Mari.

Daniel går iväg och snart kommer hela flocken efter. Matdags.

– Äldsta sonen älskar att mata lammen när vi har flasklamm hemma och att sitta och klappa. Båda två älskar att vara med och köra traktor. Vi hoppas på att få en femte generation som tar över gården så småningom, säger Mari.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här