Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

OBS. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Fixade 60 sovplatser på ett dygn

Kommunen ordnade 60 evakueringsplatser för flyktingar på bara ett dygn. - Det gick över förväntan, snabbt och professionellt, säger kanslichefen Henrik Lundahl.

Alla landets kommuner måste nu göra allt de kan för att åtminstone hitta tillfälligt tak över huvudet till flyktingarna. De senaste sju dagarna har 8900 personer sökt asyl i Sverige . I går fick kommunledningen i Varberg klart besked om att 50-60 evakueringsplatser måste ordnas snarast. I dag på eftermiddagen var saken ordnad.

- Vi har hittat lokaler, motsvarande kontorslokaler, och ordnat fram 60 madrasser, beskriver Henrik Lundahl. Men vi vet inte när flyktingarna kommer hit. Det vet inte Migrationsverket heller.

Man kan heller inte öppna boendet förrän personal är på plats. Denna viktiga detalj ordnas förhoppningsvis under fredagen.

Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som samordnar hanteringen av flyktingsituationen i Sverige. Läget blir allt svårare eftersom situationen i Tyskland, där 40 000 människor nu sover i tält, är ohållbar.

– Ett stort antal människor väntar nu i tyska Rostock på överfart till Sverige. Bedömningen är att ökningen håller i sig de närmaste dagarna och eventuellt tilltar ytterligare, säger Migrationsverkets operative chef Mikael Ribbenvik på myndighetens hemsida.

I dag finns det cirka 3000 tillfälliga boenden. Migrationsverket bedömer att behovet är 20000.

Att Varberg ska ta emot just 50-60 personer grundar sig på antalet invånare. MSB:s nuvarande beräkningsmodell säger en flykting per tusen invånare.

Var det nya evakueringsboendet ligger vill kommunen inte säga på grund av risken för attentat. Bara att det finns på ett och samma ställe.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här