Bakre raden från vänster: Max Krook (trummor), Tobias Persson (klaviatur), Krister Svahn (gitarr). Främre raden från vänster: Henrik Fransson (basgitarr), Johnny Johansson (sång och gitarr).
Bakre raden från vänster: Max Krook (trummor), Tobias Persson (klaviatur), Krister Svahn (gitarr). Främre raden från vänster: Henrik Fransson (basgitarr), Johnny Johansson (sång och gitarr). Bild: David Berg

Fiskmåzkvintetten spelar i Arena Varberg till våren: ”Pallar vi?”

Den 1 april ställer sig Fiskmåzkvintetten på scen i Nöjeshallen inför vad man hoppas bli uppemot 300 danssugna besökare.
– Det här är som vår Ullevispelning, säger gitarristen Krister Svahn.

ANNONS
LocationVarberg||

Det är bra drag i replokalen på Väröbackahalvön där Fiskmåzkvintetten dragit på sig sina 70-talsinspirerade kostymer för att spela några dansbandsklassiker. Först kör bandet en Streaplerscover som uppvärmning.

– Åh lady Banana, kom och sätt dig i skuggan hos mig, sjunger Johnny Johansson, som i bandet går under artistnamnet Johnny-Zven-Inge.

På väggarna hänger posters med Black Sabbath och Motörhead. På fikabordet sitter stickers med Iron Maiden och AC/DC. Fiskmåzkvintetten marknadsför sig gärna med sloganen: ”Dansbandet med rocken i själen och gunget från Kattegatt”. Namnet är en flirt med Flamingokvintetten, som är lite av husgudarna.

– Men vi har ju inga flamingos här så då fick det bli fiskmåsar, säger basisten Henrik Fransson.

ANNONS

Det börjar bli allvar på repetitionerna nu. Den 1 april spelar man på Nöjeshallen i Arena Varberg. Det blir den i särklass största spelningen sedan bandet bildades för två år sedan.

Bandet har rötter i hårdrock och punk.
Bandet har rötter i hårdrock och punk. Bild: David Berg

Bildades under pandemin

Förutom Johnny-Zven-Inge på sång och gitarr och Henrik Fransson (Henrik-Bertil) på basgitarr, består bandet av Krister Svahn (Jan-Krizter) på gitarr, Max Krook (Gunnar Maxz) på trummor, och den begåvade Tobias Persson (Emil-Tobiaz) på klaviatur.

– Tobbe kan spela precis vilket instrument som helst, berättar Krister Svahn.

Det var hösten 2020 som bandet bildades i vad som först var tänkt som en skojig grej. Tobias Persson hade funderat på att samla bygden för en dansbandskonsert och presenterade idén för kompisen Henrik Fransson, som nappade på utmaningen.

Vid tillfället var både Tobias och Henrik med i Current Past, som spelade punk-, och hårdrockscovers. Det projektet låg dock i dvala, så idén presenterades för Krister Svahn och trummisen Timmy Byhlin, som var det bandets båda övriga medlemmar.

De var med på tåget och snart hade man övertalat erfarne sångaren Johnny, och så var kvintetten fulltalig.

– Man kan inte starta ett dansband i den här bygden utan att ta med Johnny. Vi kan prata om att man skulle besöka Cavern Club där Beatles föddes. Då har vi Johnny som spelat där själv, säger Krister Svahn.

ANNONS

Timmy valde snart att hoppa av när det blev lite mer seriöst, och ersattes av Max Krook.

– Timmy Byhlin är fortfarande väldigt viktig för bandet. Det är han som soundcheckar och har fixat ljudet när vi spelat in våra låtar, säger Krister Svahn.

Egna låtar

Förutom dansbandscovers från framförallt 70-talet har bandet släppt två egna låtar på Spotify. De heter ”I sommar kommer livet”, och ”(Låt mig) Än en gång”. Övergången till dansbandsmusik har bara varit positiv, enligt Krister.

– När du spelar dansband är allt du spelar så avslöjande och tydligt, och så har du hela det där svänget. Det är inte som när man spelar något från Ebba Grön och bara öser på.

Han fortsätter:

– Dansbandslåtarna lever ju hos väldigt många människor. Flamingokvintettens låtar är det skitmånga som känner igen. Femtioplussarna kan ju varenda text.

En stor del av marknadsföringen har Henrik Fransson dragit i. Han har fixat logga och kläder, och startat upp en Facebooksida.

– För mig är musiken hälften av grejen och det estetiska den andra hälften. Får jag någon idé så kör jag i hundra, säger han.

Eldprovet väntar i Nöjeshallen och bland annat kommer det finnas möjlighet att boka helkväll med makrill till middag. Nu när restriktionerna släppt finns det möjlighet till stor publik.

ANNONS

– Vi var beredda att blåsa av hela skiten men nu tror jag det släpper. Vi vill ju ha 300 pers. Det här blir som vår Ullevispelning. Vi får ett kvitto på om vi är något att ha i den här branschen. Pallar vi?, säger Krister Svahn.

Lyssna på Fiskmåzkvintettens första singel ”I sommar kommer livet”:

ANNONS