Ur barnteaterföreställningen ”Tårtbagaren” som spelades på Teater Halland förra hösten.
Ur barnteaterföreställningen ”Tårtbagaren” som spelades på Teater Halland förra hösten. Bild: Malin Arnesson/Pressbild

Firar 30 år i teaterns tjänst

Den 12 september är det Teaterns Dag i Brunnsparken när Teater Halland firar 30 år. Men veteranerna på teatern har en avslappnad inställning till jubiléet.

ANNONS
|

– Jag vet inte om jag bryr mig så mycket om att vi firar just 30 år, säger skådespelaren Petter Heldt. Jag är glad att vi har en bra länsteater som har stått pall och som fortsätter växa.

Ljusteknikern Joakim Qvarforth, Jocke, och Petter tillhör dem som varit på teatern allra längst. De har arbetat med samtliga fem chefer och firat årsdagar förut. Jocke minns när teatern fyllde fem, 1995.

– Jag hade jobbat 12 timmar om dygnet i flera dagar för att vi skulle få färdigt allt. Sen började det snöa och det slutade aldrig. Det kom ingen på föreställningen.

ANNONS

Clowner

Både Petter och Jocke talar med värme om de nära tio år då Teater Halland turnerade med sina clownföreställningar.

– Vi fick plötsligt spela på Södran i Stockholm och Pusterviksteatern regelbundet.

Vi blev mottagna som kungen, säger Petter och skrattar.

– Jag minns när vi hade spelat på Södran och någon hade satt upp en lapp på bilen och tackade för föreställningen, säger Jocke.

De var framgångsrika och kända i teatervärlden för tekniken att spela klassiska dramer med clownteknik. De spelade också utomlands i Jordanien, Zimbabwe och Egypten.

Hamlet om vi hinner

– Jag tyckte det var läskigt först när Lasse Beischer kom och ville göra clowngrejer, säger Petter. Det hade jag inte gjort tidigare. Men tekniken har gjort mig tryggare på scen.

Året var 1998. På förmiddagarna lärde Lasse Beischer ut clowntekniken. På eftermiddagarna repeterade de Hamlet.

– Någon vecka före premiären skulle vi ha ett genomdrag av pjäsen för personalen, berättar Petter. Man såg paniken växa i deras ansikten allteftersom vi spelade. Föreställningen hotade att bli åtta timmar lång. Vi hade krismöte och pjäsen döptes om till ”Hamlet-om vi hinner”. Vi hann ju aldrig spela klart, men jag brukade berätta handlingen för publiken när tiden var slut.

Den lokala teatern

Med samma värme och entusiasm som Jocke och Petter minns succéföreställningar i Stockholm talar de om att komma ut och spela på en bygdegård eller en förskola i Halland.

ANNONS

– Det är så tacksamt, säger Jocke. De blir glada när vi kommer med riktigt ljus, kläder och musiker. Och det är roligt för oss att ha kontakt med publiken. Vi blir ofta bjudna på fika efteråt. En av våra tekniker har till och med börjat dricka kaffe bara för att kunna vara social, skrattar han.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS