Firar 100 år med tidsresa tillbaka rötterna

I Kungssalen på Varbergs fästning har man rest tillbaka 100 år i tiden. Till 1916, året som museet grundades. I den nya utställningen ligger fokus på att barn och vuxna ska upptäcka historien tillsammans.

ANNONS
|

En ny utställning som går under namnen "Anno 1916" har dragit igång på Hallands kulturhistoriska museum Varberg. I samband med att museet firar 100 år går det att uppleva hur det var att leva vid tiden för grundandet. I en ny historisk verkstad är tanken att barn och vuxna ska kunna delta i aktiviteter över generationsgränserna.

– Vi tycker det är viktigt att man gör saker tillsammans på semestern, säger Åsa Axberg, som är museilektor.

I salen finns bland annat en gammaldags skola, med tidsenliga skolbänkar och griffeltavla. Det går att tävla i en trekamp bestående av dåtida lekar och i en mer stillsam hörna kan man testa på det tidiga 1900-talets broderihantverk.

ANNONS

År 1916 hölls en auktion med en stor mängd föremål som folklivsforskaren Alfred Bexell hade samlat på sig under sin livstid. Den samlingen blev sedan grunden för museet.

– Vi har ju samlingar med föremål från många tidsperioder. Men det är sällan vi får plocka fram det vi har från 1900-talet, säger Åsa Axberg.

I rummet finns två montrar med föremål, där den ena representerar livet i staden och den andra livet på landsbygden. Eftersom en del av föremålen nuförtiden kan ersättas av appar i mobiltelefonen kan de vara främmande för de yngsta besökarna.

– Man får förklara för barnen vad till exempel en grammofon är för någonting. Ofta har de ingen aning, säger Åsa Axberg.

I den historiska verkstaden kan man lära sig att tillverka sin egen "trådtjack", en leksak där man snurrar en knapp på ett snöre. Maja Johansson är iklädd tidstypiska kläder från tidigt 1900-tal och visar hur man tillverkar knappleksaken.

– En äldre man berättade för mig häromveckan att han kände igen det här eftersom hans mormor hade visat honom exakt samma sak när han var liten, säger Maja Johansson.

ANNONS