Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nirvana, Metallica och Guns N’ Roses är några band vars låtar stöpts om av finska Youtube-fenomenet Steve ’N’ Seagull som gästar Majas. FOTO: Jaakko Manninen.

Finskt Youtube-fenomen besöker Majas

De har över 44 miljoner visningar på en video. Framgångsreceptet? Virala Steve ’N’ Seagull tolkar hårdrockshits i countrytappning. I morgon ger en av Finlands främsta Youtube-exporter en konsert på Majas.

Allt började som ett sidoprojekt 2010. En bokningsagent i Finland önskade en videosnutt i marknadsföringssyfte av Steve ’N’ Seagulls säregna och genreöverskridande covers på hårdrockshits. Med banjo, ståbas, akustisk gitarr, mandolin och i vissa fall även en hostande traktormotor, videodokumenterade bandet sin bluegrass-tolkning av Iron Maidens The Trooper. Marknadsföringen blev ett självspelande piano när videon dök upp på Youtube. 


– Vi förväntade oss inget speciellt. Vi gillade verkligen videon själva, men den var mest till som underlag för vår bokningsagent. Och det var förvånande att följa klippet när det blev viralt efter att hårdrocks-sajter började sprida det, berättar Pukki Kaalinen som trakterar kontrabas i bandet.


Slog med AC/DC-låt


Det stora genombrottet kom med tolkningen av Thunderstruck av AC/DC. Musikvideon har setts av 44 miljoner  – och den tog Steve ’N’ Seagull ut i världen. 


– Utan Youtube, eller något liknande tjänst, hade vi antagligen bara spelat i Finland. Och självklart på färjorna mellan Finland, Sverige och Estland, tror Pukki Kaalinen.Har ni fått någon respons från banden ni tolkat?

– Dexter Holland i The Offspring verkade uppenbarligen gilla vår variant av Self Esteem, han delade den på deras Facebook-sida. Medlemmarna i Nightwish har personligen godkänt våra versioner av ett par av deras låtar. Utöver det har vi inte fått någon direkt feedback, men det är något vi välkomnar.Vilket band önskar ni feedback ifrån?


– Jag tror att bandmedlemmarna har olika svar på den frågan. För min del så säger jag Iron Maiden. Jag lyssnade på mycket av deras grejer som barn.Vilken har varit den svåraste låten att sätta er prägel på?


– Sabotage med Beastie Boys var en tuff en. Vi gjorde den på förfrågan inför en websändning i Chicago. De valde låten. Den var kämpig, men personligen tyckte jag att det slutade rätt bra. Av någon underlig anledning kan jag inte hitta den på Youtube längre, men om ni hittar den så känn er fria att komma med er egen dom.


Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten