Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/14

Finalen närmar sig: En halv miljon kakelplattor ska sättas i Pingvinen

Med ett år kvar till invigning har Pingvinenbygget flyttat inomhus. Huset är tätt och nu ska bassänger och omklädningsrum kaklas.

Det är fredag eftermiddag när HN hälsar på och många av byggarbetarna har tagit helg. Senast vi var här – i februari i år – pågick gjutningarna. Men allt sådant arbete är över nu. I maj var huset tätt och nu efter semestrarna har mycket av arbetet flyttat inomhus.

– Just nu arbetar vi mycket med ytskikten: Plattsättning och målning och en del konstruktioner i bassängutrymmena. Den typen av arbeten kommer att pågå resten av det här året, berättar Johan Sundberg, platschef på NCC.

I takt med att bygget går framåt förändras sammansättningen av arbetsstyrkan. Betonggjutarna har lämnat Håsten, efter att ha använt 4500 kubikmeter betong till de platsgjutna konstruktionerna. I stället har plattsättare och målare klivit in. 500 000 kakelplattor ska upp på bassängväggar och i omklädningsrum. Och när vi ändå rabblar siffror: 3,5 miljoner liter vatten kommer gå åt för att fylla anläggningens alla bassänger.

Corona oroade i början

När coronarestriktionerna slog till befarade NCC och Varbergs Fastighets AB att bygget skulle få problem.

– Men vi har inte haft några problem med det alls. Alla leveranser har fungerat. Det klart att vi blev oroliga när man pratade om en pandemi, men vi har faktiskt inte märkt någonting av den här, säger Johan Sundberg.

– Vi gjorde en prefabbeställning från Polen tidigare än tänkt just på grund av corona, men med facit i hand hade vi inte behövt det, säger Jenni Wennerström, byggprojektledare på Varbergs Fastighets AB.

Jenni Wennerström, Johan Sundberg och Olof Johansson, enhetschef för badanläggningar på kultur- och fritidsförvaltningen, visar runt. Ett par bassänger har fått kakelplattor på väggarna, liksom några av omklädningsrummen.

– Det är kul att se hur det tar form, från ritning till anläggning, säger Olof Johansson.

Invigning i september 2021

Mycket arbete återstår men tidsplanen såväl som budgeten håller, är beskedet.

– Vi lägger mycket fokus på logistik just nu. Det handlar dels om att inte ta in material för tidigt – då får vi bara hålla på och flytta runt det – och dels om att se till att alla yrkesgrupper kommer fram och kan jobba, beskriver Johan Sundberg utmaningen framåt.

Var är bygget om ett halvår?

– Då fyller vi bassängerna, säger Jenni Wennerström. Det blir mycket injustering av vattenrening, ventilation och övriga installationer.

– Det är många system som ska rimma, säger Johan Sundberg.

LÄS MER: 22 miljoner för att driva Varbergs badanläggningar

LÄS MER: Bygget av Pingvinen och utflyktslekplatsen skapar trängsel på Håsten

LÄS MER: Simhallsbygget tackar och bockar för mildvädret

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här