Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/4

Fika bland djuren ska bryta ensamhet

Många har känt sig isolerade när aktiviteter ställts in under vår och sommar. ”Hälsa-på-kollo” börjar ordna träffar igen så att människor kan träffas.

Den första träffen blir på Yttregård i Vare.

– Det är för alla som känner att de vill ha lite kontakt under trygga former, säger Marie

Lundell, från ”Hälsa-på-kollo”. Vi ville gärna pröva att ha med djur i verksamheten och var välkomna att arrangera hos Karin och Stefan Warefeldt på Yttregård.

Enligt en svensk studie av Peter Strang, professor vid Karolinska Institutet, kan social isolering vara lika skadligt som fysisk smärta. Enligt studien innebär långvarig ofrivillig ensamhet en långvarig kronisk stress.

”Hälsa-på-kollo” arrangerar normalt sett träffar för äldre ute på Enebackens Kraftkälla i Tvååker, just för att äldre ska kunna minska isolering. Men under våren ställdes allt på huvudet av covid-19.

¬– Vi hann ha två träffar, men när de stängde ner överallt vågade vi inte ha träffar för äldre, säger Marie Lundell.

Men nu vill de komma igång igen.

– Vi vet att många känner sig ensamma när aktiviteter ställt in. Och det gäller inte bara äldre.

På gården, som ligger strax söder om Varberg, finns 2 hästar, 100 mjölkkor och cirka 150 ungdjur, några katter och ett par hundar.

– Det är roligt om det kommer folk, säger Karin Warefeldt, som tror att besökarna kan ha en chans att titta lite på mjölkningen och kanske klappa en kalv om de har tur.

– Jag vet inte riktigt om de vill komma fram. Men hästarna, hundarna och katterna brukar folk också tycka är roliga. Och att se på när vi tar in korna.

Valet att ordna ett besök på Yttregård är gjort av två skäl.

– Dels är det lätt att hålla avståndet på gården, särskilt om vi kan vara ute, säger Marie.

Men det är också för att vi vill pröva att ha med djur. Djur kan göra mycket för människors hälsa, säger Marie Lundell som själv ska gå en kurs i djurunderstödd terapi under hösten.

– Vi tror också att vi kan locka en del som är uppvuxna med djur, säger Eva Gustafsson som är en av ”Hälsa-på-Kollos” fyra medlemmar.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här