David Schultze har tidigare berättat för HN om den svåra olycka ute på Södra.
David Schultze har tidigare berättat för HN om den svåra olycka ute på Södra.

Fick armen avkapad - skuldfrågan oklar

Utredningen om vem som bär ansvaret för arbetsolyckan på Södra Cell - när David Schultze fick sin arm avkapad - är ännu inte avslutad. Enligt Arbetsmiljöverket finns det flera orsaker bakom den tragiska händelsen.

ANNONS
|

David Schultze var med om en allvarlig arbetsplatsolycka på Södra Cells arbetsplats i Värö. Den 11 februari förra året fick 22-åringen armen avkapad. Samtidigt som David har lagt allt fokus på att återhämta sig har polisen och Arbetsmiljöverket startat varsin utredning.

–Jag har utrett händelseförloppet och förhört den skadade, chefer, vittnen och lokföraren. Nu vill åklagaren höra Arbetsmiljöverkets syn på ansvarsfrågan, säger Anders Rudolf, kriminalinspektör på miljöbrottsgruppen i Göteborg.

Inspektören på Arbetsmiljöverket som har handlagt Davids ärende var ute på Södra Cell strax efter olyckan.

–Jag fick primära uppgifter på plats och har fått utredningar från Ramirent, Green Cargo och Södra Cell. Det är ett antal olika faktorer som har orsakat händelsen, säger Lennart Evaldsson.

ANNONS

Han berättar att Ramirent har fått en anpassad yta för mobila plattformar på Södra Cells område. Platsen har använts under lång tid och förtaget har ökat antalet fordon över tid.

–Att fordonen stod nära varandra är en omständighet, säger Evaldsson.

Olyckan inträffade när David skulle få upp skyliftens korg. Vid det tillfället körde tåget på korgen och fordonet vred sig. Han ska då ha försökt springa undan, men fordonen stod för tätt och armen klämdes av.

–Den skadade säger sig ha haft ögonkontakt med de som kör tåget. Men lokföraren står vid sidan och kör och tåget bromsade inte in förrän efter kollisionen. Det hade behövts en vakt när det finns spårtrafik i närheten, berättar Evaldsson.

Green Cargo har i en utredning till Arbetsmiljöverket dock uppgett att de inte har gjort något fel.

Just nu ligger ärendet på Arbetsmiljöverkets jurist Pia Lindqvists bord. Det är hon som ska göra en bedömning om ärendet ska gå vidare till åtal.

–Jag fick inspektörens underlag för tio minuter sedan, säger hon till HN på tisdagsförmiddagen.

Hon fortsätter:

–Akuta åtgärder går först, så det kan ta ganska lång tid innan vi skriver till åklagaren.

Åklagaren Maria Johansson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Göteborg bekräftar att hon inte har tagit del av Arbetsmiljöverkets yttrande.

ANNONS

–Vi väntar in deras bedömning och därefter kan vi bestämma hur vi går vidare. Den mest troliga bedömningen är att vi kommer hålla vidta ytterligare utredningsåtgärder och hålla vidare förhör.

Allvarliga olyckor under 2016 på Södra

11 februari: En anställd klämde sin arm efter att ett tåg kört på en lift. Armen gick helt av.

12 maj: En anställd träffades i huvudet av en järnkrok som föll ner när två kranbilar flyttade en ställning.

2 juni: En man avled efter att han fått ett halvt ton tungt rör över bröstkorgen när en lyftanordning gick sönder.

7 juni: En man föll från hög höjd i samband med att han monterade trappräcken.

9 juni: En anställd fördes till sjukhus med ett köttsår i handen efter att han rengjort cisterner med högtryckstvätt.

I slutet av november skadades en brandman när han fick svavelsyra i ansiktet. Det hade gått hål i en tank och under arbetet med att täta tanken frättes brandmannens mask sönder.

Den 3 december läckte 15 000 liter svavelsyra ut efter att en slang brustit. Ingen person kom till skada.

ANNONS